Ads Top

Hypotheekrentes massaal verhoogd in januari

 
Vrijwel alle hypotheekverstrekkers verhoogden in januari de hypotheekrentes. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De gemiddelde rente voor een hypotheek met NHG en een rentevaste periode van 10 jaar steeg bijvoorbeeld van 1,11 naar 1,22 procent. En bij een rentevaste periode van 20 jaar steeg de gemiddelde hypotheekrente van 1,44 naar 1,54 procent.

Omdat bijna alle hypotheekverstrekkers de hypotheekrentes verhoogden, is ook de laagste hypotheekrente bij verschillende rentevaste periodes in januari gestegen. Voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar met NHG steeg de laagste rente van 0,75 naar 0,78 procent. Bij een rentevaste periode van 30 jaar steeg de laagste hypotheekrente van 1,39 naar 1,42 procent. Ter vergelijking: bij een hypotheek van 350.000 euro betaal je dan ongeveer 1.800 euro meer aan rentekosten voor je totale hypotheek.
 
Dat de hypotheekrente stijgen, komt doordat de kapitaalmarkrentes, waar banken de hypotheekrentes op baseren, ook stegen. Die rentes stijgen door de hoge inflatie en het feit dat bijvoorbeeld de Amerikaanse centrale bank, de FED, heeft aangekondigd later dit jaar de rentes te verhogen. Het wordt voor banken hierdoor duurder om geld te lenen op de kapitaalmarkt en dat vertalen ze door in hun hypotheekrentes.

Het effect voor Nederlandblijft beperkt. De Europese Centrale Bank (ECB) wil de rentes voorlopig nog niet verhogen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.