Ads Top

Rugwind voor Rabobank in 2021

De aanzienlijke economische groei zorgde voor een rugwind voor Rabobank. De verbeterde marktomstandigheden leidden tot een vrijval van kredietvoorzieningen en positieve herwaarderingen van activa.

Rabobank presteerde vorig jaar naar eigen zeggen goed in verschillende bedrijfsonderdelen. Zo groeide de Food & Agri-portefeuille en bleef de dominante positie op de Nederlandse hypotheekmarkt behouden. Rabobank boekte een nettowinst van 3,6 miljard euro, tegenover 1.096 miljoen in 2020.
 
Door het forse economische herstel bleef de verwachte verslechtering van de kredietkwaliteit van de zakelijke kredietportefeuille uit. Dit resulteert in een netto vrijval van kredietvoorzieningen van 474 miljoen in 2021 (minus 11 basispunten van de gemiddelde kredietportefeuille), 2.387 miljoen lager dan in 2020.

De omvang van de uitstaande leningen in kwetsbare sectoren nam verder af tot 9,9 miljard (2,4 procent van de totale kredietportefeuille). In 2020 was dit nog 15,3 miljard (3,7% van de totale kredietportefeuille).
 
Rabobanks totale inkomsten stegen met 13 procent. Deze groei werd mede gerealiseerd dankzij positieve herwaarderingen van aandelenbelangen alsook door goede prestaties van Rabo Investments.
 
De kosten stegen met 8 procent. Dit is inclusief een voorziening van 333 miljoen die Rabobank heeft genomen voor compensatie van kredietproducten met een variabele rente in het particuliere domein.

De kredietportefeuille nam met 7,8 miljard toe tot 417,2 miljard, deels door valutaschommelingen. De Food & Agri portefeuille nam met 8 procent toe tot 102,9 miljard. Rabobank bleef marktleider in de Nederlandse hypotheekmarkt met een marktaandeel van 21 procent.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.