Ads Top

Tweede Kamer steunt Consumentenbond in meer transparantie kapitaalverzekeringen

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is het met de Consumentenbond eens dat verzekeraars hun klanten beter moeten informeren over de kosten bij kapitaalverzekeringen. VVD-Kamerlid Eelco Heinen diende, ook namens 6 andere partijen, hiervoor een motie in.

In Nederland zijn miljoenen kapitaalverzekeringen afgesloten. Vaak bedoeld om een hypotheek af te lossen of om te sparen voor een (aanvullend) pensioen. Maar veel verzekeraars zijn niet helder over de kosten die zij hierop inhouden.

Zo worden fondsbeheerkosten vaag aangegeven met percentages, maar niet gespecificeerd. Consumenten kunnen zich zo geen goed beeld vormen van het rendement dat ze mogen verwachten. Dat blijkt aan het einde dan ook vaak vies tegen te vallen. Met name bij zogeheten woekerpolissen.  

In 2020 startten de Consumentenbond, ConsumentenClaim, de Vereniging Woekerpolis.nl en de Stichting Woekerpolisproces het Burgerinitiatief Tijd voor Transparantie. De organisaties vinden dat verzekeraars wettelijk verplicht moeten worden om hun klanten duidelijk en volledig te informeren over álle kosten die jaarlijks worden ingehouden over de gehele looptijd en in euro’s.

Alleen zo kunnen consumenten een goede afweging maken over of ze de verzekering afsluiten, behouden of aanpassen. Op 29 oktober 2020 overhandigden Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond en Stef Smit, directeur Consumentenclaim, het burgerinitiatief met ruim 52.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer. Hiermee kwam het onderwerp op de agenda.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.