Ads Top

Banken kunnen terrorismefinanciering moeilijk bestrijden

 

Banken monitoren dagelijks enorme hoeveelheden financiële transacties op verdachte transacties. Zo moeten ze bijdragen aan de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.

Politicoloog Esmé Bosma onderzocht hoe banken met digitale technologieën experimenteren en regels rond het bestrijden van terrorismefinanciering in praktijk brengen. Ze concludeert dat het in de praktijk nauwelijks lukt transacties op te sporen die mogelijk verband houden met terrorismefinanciering. Tegelijkertijd heeft alle regelgeving wel maatschappelijke implicaties. Vrijdag 18 februari verdedigt zij haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam.

Bosma concludeert dat er een kloof is ontstaan tussen de regelgeving die banken verplicht tot het opsporen en voorkomen van terrorismefinanciering, en de daadwerkelijke praktijk bij banken. Het screenen van terrorismelijsten is voor banken nog te doen, en natuurlijk moeten zij klantdossiers op orde maken'. Maar het is enorm lastig transacties op te sporen die mogelijk verband houden met terrorismefinanciering. Dergelijke transacties komen volgens Bosma niet op de radar doordat het vaak om kleine bedragen draait, en het ook om legitiem geld zoals een salaris of uitkering kan gaan.

Als je vervolgens kijkt naar wat er met de meldingen van banken over ongebruikelijke transacties wordt gedaan, zegt Bosma, dan blijkt dat maar ongeveer 10 procent van hun meldingen tot verder onderzoek leidt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.