Ads Top

Nederland Europees kampioen ‘slim sparen’

Nergens is Europa is de waarde van het spaartegoed de afgelopen 15 jaar zo hard gestegen als in Nederland. Niet omdat we het meeste geld opzijzetten (dat doen de Duitsers). Nederlanders zijn vooral ‘slimme spaarders’. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes naar Europees spaargedrag. 

Spaarders in Europa zitten gevangen in een situatie met een minimale rente-opbrengst en stijgende inflatie. Geld wordt eerder minder dan meer waard. Om het spaartegoed op peil te houden moet er jaarlijks geld bij. Tenminste, als je het alleen op de bank zet.

Om uit de greep van deze negatieve spiraal te blijven, moeten spaarders op zoek naar een alternatieve investeringsstrategie. Euler Hermes onderzocht hoe Europeanen hiermee omgaan. ‘Waar wonen de slimme spaarders?’ luidt de titel van het onderzoek. Hierbij is gekeken hoeveel het spaartegoed (per hoofd van de bevolking per land) is gestegen van 2003 (dus voor de financiële crisis) tot 2018. Ook is gekeken waar de groei vandaan komt.

Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland:  “Iemand kan extra hard werken en daardoor meer geld opzijzetten of iemand belegt slim en laat het geld het werk doen. Uit ons onderzoek blijkt dat het gemiddelde spaartegoed in Nederland niet alleen het hoogst is maar ook het meest gestegen is de afgelopen 15 jaar. Met €142.560 steken we met kop en schouders boven de rest uit in Europa.” Op 2 en 3 staan België en Ierland met respectievelijk €106.790 en €78.790. In Nederland steeg het gemiddelde spaartegoed met ongeveer +€70.000 (in België +€40.000 en Ierland +€30.000).

Om te beoordelen hoe slim er wordt gespaard keken de onderzoekers naar de yield. Dat is kortgezegd het percentage dat het rendement op sparen en beleggen uitdrukt. Geeroms: “Op basis daarvan kun je zeggen dat de Duitsers de minst slimme beleggers zijn. Van alle Europeanen zijn zij de meest traditionele spaarders. Ze nemen het minste risico. Om hun spaartegoed op peil te houden zetten zij relatief gezien het meeste spaargeld opzij.” Geeroms vergelijkt de Duitsers met de Ieren. “In Ierland komt de stijging van het spaartegoed voor 90% uit rendement op sparen en beleggen. In Duitsland is dat maar 7%. In Duitsland komt er vooral veel vers spaargeld (93%) bij.”

“De Ieren lopen van alle Europeanen het meeste risico. Gaat het mis op de beurs of de woningmarkt dan krijgen zij de hardste klappen. Nederlanders doen dat uitgebalanceerder. Gemiddeld steeg het spaartegoed in ons land door 28% vers spaargeld en 72% rendement. Kijken we naar het absolute spaartegoed uitgedrukt in euro’s dan staan we per hoofd van de bevolking majestueus bovenaan.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.