Ads Top

Sterkere dollar stuwt het vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen

In het tweede kwartaal van 2018 is het vermogen van Nederlandse fondsen toegenomen tot 867 miljard euro. Appreciatie van de dollar ten opzicht van de euro leidde tot koerswinsten. Dit effect is vooral te zien bij aandelen- en vastgoed fondsen. Deze stijging werd deels gecompenseerd door onttrekkingen van 7,8 miljard.

In het tweede kwartaal van 2018 is het belegd vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen gegroeid met 17 miljard tot 867 miljard (+2% kwartaal-op-kwartaal). De groei vond voornamelijk plaats bij vastgoedfondsen en aandelenfondsen. Obligatiefondsen zijn daarentegen gekrompen. Daarmee is het totale vermogen van de beleggingsinstellingen bijna terug op dezelfde niveau als in 2017, toen de sector een recordomvang bereikte van 871 miljard.

De depreciatie van de euro ten opzicht van de dollar in het afgelopen kwartaal leidde tot een positieve herwaardering van de aandelen in de balans van beleggingsinstellingen. Omdat aandelen- en vastgoedfondsen het meeste in dit type beleggingen investeren, hebben ze ook het meeste geprofiteerd van dit effect. Het rendement van deze fondsen kwam daardoor uit op respectievelijk 4,6 en 5,3 procent kwartaal-op-kwartaal. Daarentegen hebben obligatiefondsen opnieuw een negatief rendement laten zien van -0,4%. Dit beeld komt overeen met het rendement van indices die vergelijkbare effecten volgen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.