Ads Top

Eickhout schrijft Europese wetgeving duurzaam beleggen

Europarlementariër Bas Eickhout gaat aan de slag als rapporteur voor het definiëren van duurzame beleggingen. Hij is verantwoordelijk voor de behandeling van de Europese wetgeving in het Europees Parlement, daarna leidt Eickhout de onderhandelingen met de Europese ministers. Doel is om tot een Europese wet te komen die investeringen in de duurzame richting moet duwen.

Eickhout: “De financiële sector is onmisbaar om het klimaatakkoord van Parijs en de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen te halen. Maar we gaan het grote geld alleen in de goede richting duwen, als de politiek de weg wijst.”

GroenLinks dringt bij de Europese Commissie al jaren aan op verduurzaming van het financiële systeem. In maart van dit jaar gaf Eurocommissaris Valdis Dombrovskis gehoor aan deze oproep en presenteerde een actieplan voor sustainable finance. In mei volgde een wetsvoorstel voor een raamwerk voor duurzame beleggingen (ook wel een taxonomie genoemd). De definities van duurzame economische activiteiten kunnen vervolgens gebruikt worden door private en publieke financiële spelers. Op die manier voorkomen we dat aandelen of obligaties die als ‘groen’ geadverteerd worden, in werkelijkheid vervuilende activiteiten financieren.

Eickhout wil echter ook de discussie aangaan over hoe het raamwerk ervoor kan zorgen dat duurzaam investeren mainstream wordt. “We moeten uitkijken dat we alleen een niche creëren van duurzame beleggingen. Deze wetgeving moet er ook aan bijdragen dat juist de grote geldstromen van grijs naar groen worden verlegd.”

Eickhout presenteert in het najaar zijn voorstellen aan de commissie Economische en Monetaire zaken van het Europees Parlement.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.