Ads Top

Micropensioenen voor ontwikkelingslanden

Drie miljard mensen zijn niet verzekerd en hebben geen pensioen. De Stichting Duurzame (Micro)Pensioenen in Ontwikkelingslanden (SDMO), opgericht door het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie, bouwt sinds 2011 met lokale partners een infrastructuur voor micropensioenen. Vijf betrokken bestuurders en een projectleider over zingeving, maatschappelijke rol van de sector en het belang van een duurzaam investeringsmodel. “We willen een vliegwieleffect bereiken en echt impact maken.”

SDMO heeft haar activiteiten tot nu toe gefinancierd met donaties van het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie en individuele leden van deze koepels, welke werden verdubbeld door een startsubsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na twee succesvolle pilotprojecten, in India en Ghana, wil SDMO in de komende jaren haar bestaande activiteiten verder uitwerken, opschalen en uitbreiden naar andere landen.

Verzekeraars en pensioenfondsen hebben daartoe een duurzaam financieringsmodel opgetuigd, waarin naast sociaal ook financieel rendement kan worden behaald. Dit Pension & Insurance Netherlands Impact Fund (PINIF) biedt verzekeraars een innovatief model om maatschappelijk verantwoord te investeren in micropensioenen en microverzekeringen. Naast voordelen voor individuele verzekeraars, zoals kennisontwikkeling, straalt een succesvol fonds af op de sector als geheel. Voorwaarde voor een succesvolle lancering is een startcapaciteit van circa 25 miljoen euro.

Verzekeraars, pensioenfondsen en uitvoerders onderzoeken deze zomer in hoeverre ze in het fonds gaan investeren. Enkele partijen hebben al aangegeven interesse te hebben.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.