Ads Top

Nederlandse huishoudens beleggen dicht bij huis

Eind tweede kwartaal van 2018 bereikte de marktwaarde van beursgenoteerde Nederlandse bedrijven een recordhoogte van bijna 1.150 miljard euro en kwam het bezit van Nederlandse huishoudens in die aandelen uit op 25 miljard. De huishoudens hebben vooral aandelen van bedrijven die al lang aan de Amsterdamse beurs genoteerd staan. Daarnaast beleggen huishoudens voor 46 miljard in Nederlandse beleggingsfondsen.

De totale marktwaarde van Nederlandse beursgenoteerde aandelen bereikte eind tweede kwartaal van 2018 met 1.148 miljard een recordhoogte. Deze marktkapitalisatie is inclusief Nederlandse bedrijven met alleen een notering op buitenlandse beurzen, zoals Airbus en NXP.


De Nederlandse bedrijven met de grootste marktwaarde zijn Royal Dutch Shell (254 miljard), Unilever (82 miljard), Airbus (78 miljard), ASML (73 miljard) en Heineken (50 miljard). De totale marktwaarde van beursgenoteerde Nederlandse aandelen ligt al sinds 2015 boven het hoogtepunt van 800 miljard vóór de financiële crisis in 2008. Sinds 2015 stijgen de aandelenkoersen fors en vonden een aantal nieuwe beursnoteringen plaats, waaronder die van ABN AMRO, ASR, GrandVision en Signify en meer recent onder andere Adyen, NIBC en Takeaway.com.


Populair onder Nederlandse huishoudens zijn binnen de Nederlandse aandelen met een marktwaarde van meer dan 10 miljard vooral DSM, Aegon, Ahold Delhaize, ING Groep, Randstad, Philips en Akzo Nobel. Deze 'volksaandelen' kunnen rekenen op ruim EUR 6 miljard aan directe aangehouden posities van Nederlandse huishoudens, ofwel gemiddeld 4,3 procent van de totaal uitstaande aandelen (Grafiek 2). Voor deze cijfers zijn indirecte posities via beleggingsinstellingen en pensioenfondsen niet meegerekend.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.