Ads Top

Hypotheek aanpassen blijft onnodig duur

Consumenten die hun hypotheek willen aanpassen, moeten daar vaak nog onnodig diep voor in de buidel tasten. Tot die conclusie komt de Consumentenbond na herhaald onderzoek.

De Consumentenbond onderzocht, net als in 2017, wat het kost om een hypotheek aan te laten passen. Een aantal aanbieders verhoogde de kosten aanzienlijk. Bij Nationale Nederlanden kostte het in 2017 nog 385 euro om een (nieuwe) partner op de hypotheek ‘mee te laten verbinden’. Inmiddels betaalt de klant daar inmiddels ruim 5 keer zoveel voor: maar liefst 1995 euro. En SNS ruilde het uurtarief van 12 euro5 (met daaraan een maximum van 2195 of 2245 euro) in voor vaste adviesbedragen die kunnen oplopen tot wel 2500 euro.

Een aantal hypotheekverstrekkers stuurt hun klanten bovendien nog steeds langs een dure tussenpersoon voor advies bij simpele handelingen, zoals het overzetten naar een lagere dagrente. Onzin, vindt Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Voor sommige complexere aanpassingen van de hypotheek, zoals een echtscheiding is het wel verstandig een adviseur in te schakelen. Maar voor dit soort simpele zaken is een tussenpersoon echt overbodig. Banken jagen de consument onnodig op kosten.’


Ook als een adviseur wel nodig is, moeten consumenten opletten dat ze niet teveel betalen. Kiezen ze voor een adviseur van de geldverstrekker zelf, dan betalen ze daar soms schrikbarend hoge bedragen voor. Zo zijn de advieskosten bij het regelen van een hypotheek bij echtscheiding bij bijBouwe ‘slechts’ €945. Maar bij Nationale Nederlanden betaalt de klant bijna drie keer zo veel: €2745. En daar komen de notariskosten en eventuele taxatiekosten nog bij. Externe adviseurs zijn vaak goedkoper en het kan dan ook lonen om prijzen met elkaar te vergelijken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.