Ads Top

Rabobank verscherpt beveiliging geldautomaten

De Rabobank ziet het aantal pogingen tot plofkraken op geldautomaten toenemen. De zware explosieven die daarbij worden gebruikt kunnen grote schade aanrichten. De bank neemt daarom maatregelen die criminelen moeten ontmoedigen en de schade na plofkraken beperken. De bank heeft daarbij vooral oog voor de veiligheid van omwonenden. Door de maatregelen kunnen sommige geldautomaten per direct verminderd beschikbaar zijn.

De maatregelen kunnen per locatie verschillend zijn. “Geldautomaten zijn op uiteenlopende locaties geplaatst. Soms op zichzelf staand, vaak aan de buitenkant van een bankgebouw, soms ingebouwd in een ander pand”, legt Erik Kwakkel, hoofd Operations Betalingsverkeer bij de Rabobank uit. “We onderzoeken waar nodig opnieuw de constructie van het pand, we luisteren naar de zorgen van omwonenden en we bekijken ook in welke mate de automaat ’s nachts wordt gebruikt. Al naar gelang de situatie nemen we maatregelen of hebben die inmiddels al genomen.”

Zo kan de toegang naar automaten op sommige locaties ’s nachts worden gesloten. Ook wordt er zichtbare en onzichtbare extra beveiliging aangebracht of ingezet. Bovendien vinden versneld enkele veiligheidsaanpassingen aan de geldautomaten zelf plaats.

In sommige specifieke situaties kan een geldautomaat per direct worden gesloten. Bijvoorbeeld omdat er niet voldoende duidelijkheid is over de constructie van het pand.

“Het streven is steeds om de beschikbaarheid van geld zoveel mogelijk te handhaven. Wel wegen we die beschikbaarheid af tegen de impact van een plofkraak op de omgeving. Dat kan nadelen hebben voor mensen die gewend zijn op die locatie geld op te nemen”, beseft Kwakkel. “Gelukkig zijn er in de meeste gevallen andere geldautomaten in de buurt. Waar dat niet het geval is, zoeken we lokale alternatieven.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.