Ads Top

'Nederland moet voorloper in blockchain worden'

​Nederland moet internationaal voorloper worden in de toepassing van blockchaintechnologie. Dat is de gedachte achter de actieagenda van de Nationale Blockchain Coalitie. Minister Henk Kamp van Economische Zaken nam die donderdag in ontvangst.

De coalitie is een initiatief van verschillende overheden, kennisinstellingen en ruim twintig organisaties uit de financiële, logistieke en energiesector. Daaronder zijn Nationale Nederlanden, ABN AMRO, ING en Alliander. Samen willen zij de grootschalige uitrol van blockchain in Nederland bevorderen.

Blockchain is een nieuwe technologie en werkwijze voor de veilige uitwisseling van digitale gegevens en betalingen. Iedere transactie wordt gecontroleerd door meerdere computers en is volledig transparant, zonder tussenkomst van een derde partij. Misbruik is daardoor moeilijk.

De coalitie verwacht dat blockchain tot grote veranderingen leidt, vergelijkbaar met de opkomst van het internet. Zo voorziet zij een grote invloed op onder andere de energievoorziening, financiële dienstverlening of logistiek.

Tegelijkertijd constateren de initiatiefnemers dat er nog het nodige moet gebeuren voordat de technologie klaar is voor grootschalig gebruik. “Ontwikkeling en invoering van blockchain vraagt een gecoördineerde aanpak van uitdagingen door partijen uit vele sectoren”, zegt René Penning de Vries van het Team ICT, ingesteld door het ministerie van Economische Zaken en de drijvende kracht achter de coalitie.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.