Ads Top

Hoe zit het met … kernongevallen en verzekeringen?

De kans op een kernongeval in Nederland is natuurlijk klein. Maar het kan wel gebeuren. Hoe zijn kerninstallaties verzekerd voor de schade die hierbij ontstaat? En is die schade eigenlijk niet te groot voor een verzekeraar? In deze editie van ‘Hoe zit het met … ?’ zetten wij het voor u op een rij.

De schade door een nucleair incident kan groot zijn. Volgens de Wet Aansprakelijkheid Kernongevallen (WAKO) zijn kerninstallaties hiervoor aansprakelijk en zijn zij verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, variërend van € 100 miljoen tot € 1,2 miljard. Dit maakt nucleaire risico’s te groot voor individuele verzekeraars om in hun eentje te dragen. Daarom kunnen kerninstallaties terecht bij de Nederlandse Atoompool, een pool van verzekeraars voor de verzekering van kerncentrales. Op deze manier spreiden zij het risico.

De Atoompool verzekert de kernreactor in Borssele, de opslag van radioactief afval bij COVRA in Vlissingen en drie kleinere installaties. Bekijk het volledige overzicht op de site van de Atoompool.

Exploitanten van nucleaire installaties zijn bij de Atoompool verzekerd tegen aansprakelijkheid voor schade aan personen, zaken of vermogen, veroorzaakt door een kernongeval. Hierbij geldt wel een maximumbedrag, dat verschilt per installatie. Als de totale schade hoger is dan dit maximum, wordt deze (gedeeltelijk) gecompenseerd via fondsen van de Nederlandse overheid. Dit is afgesproken in het Verdrag van Brussel.

Op dit moment zijn twaalf verzekeraars lid van de Atoompool. Deze wordt gemanaged door de Vereende, een verzekeringsmaatschappij die gespecialiseerd is in het verzekeren van bijzondere schades en risico’s.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.