Ads Top

'Groene leningen zorgen voor minder CO2-uitstoot'

Groen sparen en -beleggen draagt bij aan een duurzamere wereld. Eind 2016 hadden de groenbanken en –fondsen in totaal voor 3,2 miljard euro aan erkende groene leningen uitstaan. Daarmee is voor het eerst in jaren sprake van een (lichte) groei van 2% ten opzichte van het jaar ervoor.

Een van de 733 in 2016 goedgekeurde nieuwe projecten is een duurzaam energienet in Heerhugowaard. Bedrijven die teveel warmte produceren wisselen die uit met bedrijven die warmte nodig hebben. Omgekeerd wordt ook koeling uitgewisseld. Alle projecten tezamen leverden het afgelopen jaar een CO2-besparing op van 345.982 ton, zo becijferde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van ruim 43.000 huishoudens.

Via de Regeling groenprojecten (groenregeling) kunnen beleggers erkende duurzame projecten ondersteunen. De overheid biedt een belastingkorting, waardoor banken het geld tegen gunstigere tarieven kunnen uitlenen. Ondernemers die in aanmerking willen komen voor groenfinanciering kunnen een van de erkende groenbanken benaderen voor het verkrijgen van de vereiste ‘groenverklaring’. De aanvraag wordt getoetst door RVO.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.