Ads Top

Amerikaanse bedrijven stallen 1,6 biljoen dollar in belastingparadijzen

De top 50 van de grootste Amerikaanse bedrijven, waaronder Apple, Wal-Mart en Goldman Sachs stalden in 2015 circa 1,6 biljoen dollar offshore - $ 200 miljard meer dan in 2014 - zo blijkt uit het nieuwe rapport van Oxfam Novib.

Het nieuwe Oxfam-rapport, 'Rigged Reform,' laat zien dat grote Amerikaanse bedrijven het gebruik van belastingparadijzen verhogen en daarnaast hun politieke lobby voor het behalen van belastingvoordelen opvoeren. Het rapport waarschuwt ook dat door de voorgestelde belastinghervormingen van het Amerikaanse belastingsysteem door president Trump, de destructieve wereldwijde race naar de bodem w.b. de tarieven voor vennootschapsbelasting zal intensiveren.

Het rapport constateert dat:

- De 50 grootste Amerikaanse bedrijven gebruik maken van een netwerk van tenminste 1.751 vestigingen in belastingparadijzen waar in 2015 circa $ 1,6 biljoen gestald werd. Dat is ten opzichte van 2014 een toename $ 200 miljard en een toename van 143 dochter-ondernemingen die geregistreerd zijn in belastingparadijzen.
- Indien aangenomen, dan leveren de door president Trump voorgestelde belastinghervormingen deze 50 bedrijven een financiële meevaller van tussen de $ 312 en $ 327 miljard op, gebaseerd op de winsten die de bedrijven offshore stallen. Dit in aanvulling op enorme financiële voordelen door de verlaging van belastingtarieven en andere gunstige fiscale voordelen.
- De 50 bedrijven $ 2,5 miljard spendeerden in de periode 2009 - 2015 aan het beïnvloeden van de Amerikaanse overheid. 352 miljoen dollar hiervan werd besteed aan de lobby voor fiscale voordelen - dit leverde $ 423 miljard aan belastingvoordelen op. Oxfam schat in dat elke $ 1 die deze bedrijven besteden aan het lobbyen voor gunstiger belastingregels $ 1.200 aan belastingvoordelen opleverde.
- Vijf bedrijven; General Electric, Verizon Communications, Comcast, AT & T en Exxon Mobil, circa een kwart van alle kosten van deze lobby op belasting door de top 50 bedrijven voor hun rekening nemen.
- Gemiddeld deze 50 bedrijven lid zijn van ten minste twee coalities die lobbyen voor een gunstigere fiscale behandeling, acht van de 50 bedrijven zijn lid van vier of meer coalities. Wal-Mart is zelfs lid van ten minste zes afzonderlijke coalities die proberen het fiscale beleid te beïnvloeden.

Esmé Berkhout, Oxfam Novib belastingexpert: "Belastingontwijking is uitgegroeid tot een normaal onderdeel van zaken doen wereldwijd. Door het ontwijken van vennootschapsbelasting verliezen de VS jaarlijks alleen al $ 135 miljard aan belastinginkomsten per jaar. Door vergelijkbare trucs verliezen ontwikkelingslanden naar schatting $ 100 miljard per jaar. Met dit geld kunnen de levens van miljoenen kinderen in ontwikkelingslanden gered worden en kunnen 124 miljoen kinderen voor het eerst naar school "

Ook Nederland wordt door Amerikaanse bedrijven op grote schaal gebruikt om belasting te ontwijken. Zo maken veel Amerikaanse bedrijven gebruik van een CV/BV structuur. Binnen de EU is afgesproken vanaf 2020 deze structuur niet langer toe te staan. Uit interne documenten van het Ministerie van Financien bleek recent dat ambtenaren inschatten dat dit belastingontwijking door deze bedrijven niet zal stoppen, omdat bedrijven alternatieve routes zullen weten te vinden. Dit benadrukt wederom de noodzaak voor een wereldwijde aanpak van belastingconcurrentie tussen landen, zoals recent beschreven in het Oxfam Novib rapport 'Tax Battles'

"De VS moeten samenwerken met regeringen over de hele wereld om de destructieve race naar de bodem om de tarieven op vennootschapsbelasting maar te blijven verlagen, te stoppen zodat ook grote bedrijven eerlijk belasting betalen ", aldus Berkhout.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.