Ads Top

Schenken loont

De tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling loont voor de gever en voor de ontvanger. In het nieuwe Belastingplan van staatssecretaris Weekers van Financiën mag een schenker tot  100.000 euro belastingvrij geven. De ontvanger – die dus geen belasting betaalt over dit bedrag – moet dat geld dan wel besteden aan het kopen of verbouwen van een huis, of aan het aflossen van de hypotheek. De maatregel kan helpen om de woningmarkt meer in beweging te brengen.
De schenkingsvrijstelling biedt vooral ouderen de mogelijkheid om jongere generaties financieel te steunen. Met de tijdelijke verruiming krijgen gulle gevers meer armslag en komt een grotere groep mensen voor een schenking in aanmerking. Nu is het nog zo dat een ouder aan een kind eenmalig maximaal € 51.407 belastingvrij mag schenken. Niet alleen wordt dat bedrag vanaf 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 verhoogd naar € 100.000, ook mag iedereen nu aan familie of vrienden geven. Verder heeft het kabinet de leeftijdsgrens voor de ontvanger – nu nog veertig jaar – losgelaten.
Voorwaarde is en blijft dat het geld moet gaan naar het kopen of verbouwen van een eigen huis, of het aflossen van de hypotheek.
Voor de gevers kan het om verschillende redenen gunstig zijn om meer te mogen schenken. Ze hoeven daardoor minder vermogensrendementsheffing te betalen. Daarnaast kan de AWBZ voor vermogende ouderen een reden zijn om te schenken aan hun kinderen. De eigen bijdrage voor verpleeghuizen, die kan oplopen tot € 2.189 per maand, is afhankelijk van de vermogenspositie van de oudere. Door tijdig meer te schenken, kunnen ouderen deze eigen bijdrage beïnvloeden.
Wim Flikweert, manager marketing hypotheken, strategie en innovatie van de ING, stelt dat er een belangrijk signaal uitgaat van de maatregel. “Ouderen hebben toch vaak enig vermogen opgebouwd, terwijl de jongere generatie over minder financiële middelen beschikt. Voor mensen met een eigen woning die ‘onder water staat’, is een schenking een positieve impuls. Uit onderzoeken blijkt dat emotionele barrières meespelen bij de beslissing om een nieuwe woning te kopen. Als eigenwoningbezitters geen restschuld meer hebben, wordt de stap om hun huis te verkopen minder groot.”
Wie de schenking gebruikt voor het onderhoud aan de eigen woning, kan nog extra z’n voordeel doen met de tijdelijke verlaging van de btw op arbeidsuren. Voor herstel en renovatie in de vorm van isoleren, schilderen, stukadoren, behangen en schoonmaken betaalt de consument geen 21% btw, maar slechts 6%. Onder deze tijdelijke btw-verlaging vallen ook de arbeidsuren van hoveniers en het ontwerpen en maken van bouwtekeningen door architecten, zolang zij ook de renovatie van het huis begeleiden. Deze maatregel geldt nog tot 1 maart 2014. Bepalend is hierbij het moment waarop de werkzaamheden zijn afgerond (bron: ING).

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.