Ads Top

Fraude internetbankieren daalt met meer dan de helft

De schade als gevolg van fraude met internetbankieren is in de eerste helft van 2013 met 58% gedaald ten opzichte van de tweede helft van 2012. Het bedrag dat daar mee gemoeid was daalde van 10 naar 4,2 miljoen euro. Ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar is de daling nog groter: 82%. Ook de schade door skimming daalde van 10,8 miljoen euro in het tweede halfjaar van 2012 naar 5,9 miljoen euro nu. Dat is een daling van 45 procent.
Volgens NVB voorzitter Chris Buijink is de daling goed nieuws maar betekent deze niet dat we nu achterover kunnen leunen: ‘Na jaren van soms exponentiele stijging is de trend nu dalend en daar zijn we uiteraard blij mee. Het is te danken aan de gezamenlijke inspanningen van banken, toonbankinstellingen, politie en justitie en de oplettendheid van klanten. Dat neemt niet weg dat criminelen blijven zoeken naar manieren om aan geld te komen. Banken zetten daarom alles op alles om fraude te voorkomen en klanten uit te leggen hoe ze veilig kunnen bankieren.’
Banken zien nog steeds veel pogingen van criminelen om fraude te plegen. Ze maken daarbij gebruik van malware, speciale software om computers van klanten te infiltreren en phishing, het ‘hengelen’ naar vertrouwelijke gegevens. Maar doordat banken de fraude steeds beter kunnen herkennen en voorkomen daalt de schade die wordt geleden. Door de campagnes over veilig bankieren  zijn consumenten zich beter bewust van de methodes die criminelen gebruiken en trappen ze er minder vaak in.   
Verder werken banken intensief samen met het Openbaar Ministerie en de politie in het  Electronic Crimes Task Force (ECTF).
Bij de reeks DDoS-aanvallen die dit voorjaar voor veel maatschappelijke onrust zorgden is geen buit gemaakt omdat criminelen niet bij het geld konden. Sinds april hebben overigens geen geslaagde cyberaanvallen meer plaatsgevonden.Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.