Ads Top

ABN AMRO vergoedt (opnieuw) niet bij schade door virus op pcInternetcriminelen die het op je bankrekening hebben voorzien. Tot voor kort opereerden ze vooral door te hengelen naar je gegevens, het bekende 'phishing'. Steeds vaker proberen ze op een andere manier toegang te krijgen tot je bankrekening. Door de pc van de nietsvermoedende klant te besmetten met een virus kan er ongemerkt geld worden weggesluisd. De banken zouden die schade altijd vergoeden, maar is dat ook zo?
Een jaar geleden vertelde Michel Moret zijn verhaal in VARA's Kassa. Hij werd in april 2012 slachtoffer van internetcriminelen die de rekening van zijn koeriersbedrijf voor bijna €10.000 plunderden. Dat gebeurde een week nadat een eerdere poging door de ABN AMRO ternauwernood was voorkomen. De bank had Moret na dat eerste voorval geadviseerd zijn computer op te schonen omdat er een virus op zat. Moret liet dat doen door een IT-specialist, maar toch ging het kort daarna mis. ABN AMRO weigerde de schade te vergoeden, omdat ze er niet van overtuigd is dat de computer ook echt (adequaat) opgeschoond was. Uiteindelijk vergoedde ABN AMRO wel. Niet op inhoudelijke gronden, maar omdat de bank vond dat de klachtenprocedure te lang had geduurd en onzorgvuldig was geweest.
Het verhaal van Moret blijkt niet op zichzelf te staan. Shirley van Haren runt samen met haar vriend een dansschool in Maarssen. Daarnaast werkt ze bij Strukton Rail. Bijna dagelijks checkt ze op haar werk haar bankrekeningen bij ABN AMRO. Zo ook op woensdag 10 april 2013. Dit keer gaat het anders: het scherm meldt een storing en dus sluit Van Haren af. Als ze even later opnieuw probeert in te loggen blijft het scherm 'hangen'. Als ze korte tijd later haar ABN AMRO-app checkt, blijkt er €5500 te zijn verdwenen.
Van Haren trekt meteen aan de bel bij ABN AMRO. Ook doet ze aangifte bij de politie. Ruim een week na het voorval maakt ABN AMRO, zonder aankondiging of toelichting, zo'n €4500 terug over. Naar de overige bijna €1100 kan Van Haren echter fluiten. Daarvoor houdt de bank zich niet aansprakelijk. Er gaan brieven over en weer, maar ABN AMRO houdt voet bij stuk. De bank verwijt Van Haren dat ze een 'aantal keren' haar codes heeft ingevoerd, terwijl ze al problemen ondervond met de website. "Het had op haar weg gelegen extra alert te zijn op mogelijke besmetting door malware."
ABN AMRO wilde niet in de studio reageren. Wel lieten ze schriftelijk weten:"Dit betreft een zakelijke klant. Met zakelijke klanten heeft de bank andere afspraken dan met particuliere klanten. Die kunnen niet met elkaar vergeleken worden. ABN AMRO doet geen inhoudelijk geen mededelingen hierover, omdat het om een klant gaat. Wel hecht de bank er aan te benadrukken deze zaak zeer grondig te hebben onderzocht en hele goede redenen te hebben om deze schade niet te vergoeden."
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt het voorval andermaal een voorbeeld dat de banken de aansprakelijkheid voor schade door fraude op het bordje van de consument schuiven. Hij riep het kabinet voor de zomer in een motie op de banken te dwingen afspraken te maken over 'eenduidige en transparante vergoedingsnormen'. Uitgangspunt is wat hem betreft dat banken altijd schade vergoeden, tenzij een klant grof nalatig is. "Dat moet wel heel grof zijn. De zaken waar Kassa het afgelopen jaar aandacht aan heeft besteed vallen daar niet onder."

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.