Ads Top

Veel oudere ondernemers onzeker over hun pensioen

Veel ondernemers die binnen nu en vijf jaar met pensioen gaan, verkeren in onzekerheid of ze wel genoeg geld hebben om van te leven. Slechts 59 procent van de oudere MKB'ers is er zeker van dat ze waarschijnlijk genoeg hebben voor een verzorgde oude dag. Sommige ondernemers geven aan dat ze door de crisis nagenoeg alles zijn kwijtgeraakt.
Dit blijkt uit onderzoek van BusinessCompleet onder 734 MKB-ondernemers, van wie 369 ZZP'ers. De groep ondernemers die aan het onderzoek heeft meegedaan en tussen nu en vijf jaar met pensioen gaat, is 89 personen. Gezien de grootte van deze groep alleen absolute getallen in plaats van percentages. 33 ondernemers geven aan dat ze na hun pensionering genoeg hebben om van te leven. 7 deelnemers geven aan dat het afhangt of ze de zaak goed kunnen verkopen.
Een derde van deze groep oudere deelnemers vreest voor hun financiële toekomst. 3 ondernemers geven aan door de crisis alles kwijt te zijn geraakt, 11 geven aan dat ze niet genoeg geld hebben en financiële zorgen hebben over later en 11 ondernemers geven aan dat ze na hun pensionering waarschijnlijk moeten blijven werken.
Die trend van blijven werken na je pensionering blijkt ook uit cijfers die recent zijn gepubliceerd. Het AD meldde vorige week cijfers van de Kamer van Koophandel waaruit blijkt dat het beginnen van een bedrijf na je 65-ste populair is. In 2008 waren er 890 starters van 65 jaar en ouder, vorig jaar waren dat er 2593. Dit jaar tot augustus zijn 1783 gepensioneerden een bedrijf begonnen. Inmiddels is volgens de Kamer van Koophandel 7 procent van de ondernemers ouder dan 65 jaar.
Op basis van alle 734 deelnemers aan het onderzoek, hebben de meesten (59 procent) toch iets geregeld voor hun pensioen. Populair zijn lijfrentepolis (31 procent), sparen via de bank (26 procent), een fiscale oudedagsreserve (18 procent) en beleggingsrechten/ -verzekeringen (15 procent).
Bij degenen die zich aan het oriënteren zijn op een pensioenvoorziening is de lijfrenteverzekering minder populair (4 procent). Een derde geeft ondanks de lage rente aan om te gaan sparen bij de bank. Van de 149 ondernemers die zeggen nog helemaal niks voor hun pensioen te hebben geregeld, geeft een derde als reden hiervoor aan dat ze momenteel andere prioriteiten hebben; een derde geeft ook aan pensioenverzekeringen te duur te vinden.
Bij de ondernemers met personeel die aan het onderzoek hebben meegedaan (212 ondernemers) is het pensioen voor het personeel doorgaans karig geregeld. 14 ondernemers hebben een pensioenverzekering voor het personeel met een eindloonregeling. 45 ondernemers hebben een verzekering met een middenloonregeling.
Op de vraag 'Wat vind je van het pensioenstelsel in Nederland' hangt het antwoord nogal af van de leeftijd. De ouderen (tot geboortejaar 1959) vinden over het algemeen het pensioen in Nederland goed geregeld. Naarmate ondernemers jonger zijn, slaat dit gemiddeld positieve beeld om in een wat kritischer houding. Die vinden het pensioenstelsel in Nederland overwegend matig geregeld.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.