Ads Top

BTW-fraude met mobiele telefoons en andere devices aangepakt

BTW die een leverancier verschuldigd is over de verkoop van o.a. mobiele telefoons wordt vanaf 1 april 2013 verlegd naar de afnemende ondernemer. Dit betekent dat uiteindelijk alleen de detaillist verantwoordelijk is voor de BTW afdracht. Nederland heeft toestemming gekregen voor deze anti-fraude maatregel van de Europese Ecofin Raad.
De maatregel wordt nu verplicht gesteld op de levering van mobiele telefoons, geïntegreerde schakelingen, spelcomputers, tablet pc’s en laptops. De verlegging gaat gelden bij leveringen tussen in Nederland gevestigde ondernemers vanaf 10.000 euro per soort goed, per levering.
Nu komt het voor dat de leverancier de BTW over verkopen aan de afnemer in eigen zak steekt en niet afdraagt aan de fiscus. De afnemer vraagt vervolgens de door hem betaalde BTW terug van de fiscus. Doordat de fiscus een teruggave moet verlenen wordt de schatkist ernstig benadeeld. De maatregel zorgt er nu voor dat de afdracht van de verschuldigde BTW verschuift naar de afnemer en voorkomt dat de leverancier er met de aan hem betaalde BTW vandoor gaat.
Voor de ondernemers die al mee wilden en konden werken aan het voorkomen van BTW fraude was het door een goedkeuring van Staatssecretaris Weekers van Financiën al sinds 1 juni 2012 mogelijk de verlegging toe te passen op de verkoop van mobiele telefoons en geïntegreerde schakeling. Vanaf 1 april 2013 wordt dat nu voor alle ondernemers verplicht.
"In Europa maak ik mij al langer sterk om dit soort vormen van fraude te bestrijden. Ik ben dan ook blij dat de Ecofin met de maatregel heeft ingestemd. Nederland liep miljoenen euro's mis. Deze maatregel voorkomt BTW fraude met producten die steeds verder toenam", aldus staatssecretaris Weekers.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.