Ads Top

Leasing en factoring helpen MKB bij financiering

Het midden- en kleinbedrijf kan zich niet langer alleen op de banken verlaten als het gaat om financiering. Banken worden strenger en duurder. Dat belemmert MKB-ers in hun groei en ontwikkeling. Er zijn echter alternatieve vormen van financiering, zoals autoleasing, equipment leasing en factoring. Maar die staan lang niet bij elke MKB-er goed op het netvlies. Dat concludeert het rapport ‘Leasing en factoring: kansrijke Financieringsinstrumenten’, dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, FAAN, NVL en VNA door onderzoeksbureau Panteia is opgesteld en dat vandaag ter sprake kwam in het Algemene Overleg Financiën inzake alternatieve financieringsvormen.
Autoleasing, equipment leasing en factoring hebben de ondernemer vooral werkkapitaalgerelateerde voordelen te bieden, zo stellen de onderzoekers van Panteia, die het rapport opstelden. De MKB- ondernemers die al gebruik maken van leasing en factoring waarderen de voordelen, vooral om het werkkapitaal ontlastende effect. Ook het gebruikersgemak wordt gewaardeerd. Full operational lease ontzorgt de ondernemer op het gebied van onderhoud en reparatie. Factoring geeft de ondernemer de mogelijkheid het beheer en de administratie van de debiteurenportefeuille geheel uit handen te geven.
Er zijn echter de nodige vooroordelen. Het MKB denkt dat (auto)leasing en factoring duur zijn en hangen erg aan hun huisbank. Leasing en factoring hebben last van ’onbekend maakt onbemind’. Waarbij factoring last heeft van een extra imagoprobleem: het zou slecht zijn voor de reputatie van een bedrijf. Daadwerkelijke gebruikers van zowel (auto)leasing als factoring zijn echter juist erg positief over hun ervaringen. Een ruime meerderheid van hen geeft aan deze instrumenten in de toekomst te zullen blijven gebruiken.
Brancheverenigingen VNA (autoleasing), NVL (leasing) en FAAN (factoring) constateren dat het ministerie van EZ inmiddels het belang van leasing en factoring als alternatieve vorm van financiering onderschrijft. Minister Kamp verwoordde het in een brief aan de Tweede Kamer als volgt: “Om te kunnen blijven ondernemen moet het bedrijfsleven […] zich breder gaan oriënteren op diverse financieringsbronnen."
Daarnaast brengen de drie branche-organisaties hun alternatieven voor bankenfinanciering onder de aandacht van het MKB. Dat begon bij het ter beschikking stellen van het rapport aan Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB Nederland. Biesheuvel: “Financiering is bittere noodzaak voor MKB-ers. Een goede financieringsmix is van groot belang voor groei van het MKB en daarmee de economie. Het is dan ook goed als ondernemers slimme alternatieve financieringsvormen bekijken en gebruiken.”
Verder zal (auto)leasing en factoring royaal onder de aandacht worden gebracht tijdens het MKB-evenement de Week van de Ondernemer, van 9 tot en met 11 april in het Beatrix Theater in Utrecht. De drie organisaties zullen daarnaast het midden- en kleinbedrijf via hun brancheverenigingen en vakmedia opzoeken met de boodschap dat er goede en slimme alternatieven zijn voor bankenfinanciering en dat de vooroordelen die daar over bestaan aan revisie toe zijn.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.