Ads Top

Ouderen op de stoep bij Financiën

Het Ministerie van Financiën geeft amper thuis, maar dat weerhoudt de ouderenbonden NOOM, NVOG, PCOB en Unie KBO, verenigd in de CSO, er niet van op donderdag 14 maart bij het ministerie om 16.00 uur op de stoep te staan. Onder het motto "knok terug" zullen enkele tientallen ouderen gewapend met bokshandschoenen en tienduizenden handtekeningen en een petitie pleiten voor het terugdraaien van een belastingverhoging, die niet-werkende ouderen hard treft.
De door dit kabinet ingevoerde belastingverhoging van 15,2% naar 19,1% in de eerste schijf heeft voor 65-plussers zeer nadelige gevolgen. Om de politiek hiervan te overtuigen heeft de achterban van de ouderenorganisaties massaal hun handtekening gezet tegen deze maatregel.
De belastingmaatregel geldt voor iedereen en is vanaf 1 januari 2013 ingevoerd. De afdracht aan de Zorgverzekeringswet wordt vanaf die datum van werknemer naar werkgever verlegt. Voor werknemers heeft deze maatregel geen financiële consequenties, maar voor 65-plussers wel degelijk. Deze groep mensen heeft geen werkgever waardoor de verhoging dus een onterechte 'aanslag' op het inkomen van deze groep mensen is.
Diverse pogingen om bij Staatssecretaris Weekers van Financiën, die belastingen in zijn portefeuille heeft, de ruim 20.000 handtekeningen te overhandigen hebben tot op heden tot niets geleidt. Weekers zelf is 'niet in de gelegenheid' de handtekeningen van ongeruste ouderen persoonlijk in ontvangst te nemen. Hij is vanaf 25 maart in Zuid-Amerika. Het ministerie heeft op het laatste moment mr. Edwin Visser, Directeur Directe Belastingen bereid gevonden de stem van de ouderen te horen.
Door de agenda en procedures van het ministerie bestaat de kans dat het ongedaan maken van de regeling wel eens lang op zich kan laten wachten. Omdat de maatregel met name ouderen met een AOW of een klein aanvullend pensioen erg hard treft, laten de ouderenbonden er geen gras over groeien en nemen zij donderdag het initiatief in eigen hand. "Oud geld en vermogen zijn in Den Haag altijd meer dan welkom, de ouderen zelf niet", aldus de ouderenbonden, die samen meer dan 500.000 leden vertegenwoordigen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.