Ads Top

‘Overheid jaagt woningmarkt verder in het slop’

Het wordt kopers op de woningmarkt de laatste tijd al niet bepaald gemakkelijk gemaakt, maar vanaf 1 juli doet de overheid hier nog een schepje bovenop. De overdrachtsbelasting wordt naar verwachting weer verhoogd en de NHG-grens gaat omlaag. “Gevaarlijke beslissingen nu de woningmarkt al in slop zit”, vindt Paul Huibers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Hij waarschuwt het kabinet niet blind te varen op bezuinigen en daarmee de bedreigingen voor de woningmarkt en kopers uit het oog te verliezen.
De overdrachtsbelasting is sinds 15 juni 2011 verlaagd van 6 naar 2 procent. Hiermee wilde minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner bereiken dat mensen eerder een woning kopen. Tot nu toe lijkt deze verlaging nog weinig effect te hebben gehad. De maatregel gold voor één jaar, waardoor per 1 juli de overdrachtsbelasting vermoedelijk weer wordt verhoogd. Dit betekent dat de kosten voor kopers vanaf dat moment weer zullen gaan stijgen. “Dit kan voor consumenten nog een extra drempel vormen om een huis te gaan kopen”, stelt Huibers.
Daar bovenop komt dat de NHG-grens vanaf 1 juli wordt verlaagd. Het maximale bedrag dat met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan worden geleend, daalt dan van 350.000 naar 320.000 euro. De NHG biedt banken en woningbezitters zekerheid dat de resterende hypotheekschuld wordt afgelost bij een eventuele gedwongen verkoop. De stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) staat dan garant voor de resterende schuld.
Huibers doet daarom een oproep aan het kabinet om zorgvuldig de belangen af te wegen bij beslissingen die de woningmarkt raken. “Om de woningmarkt uit het slop te kunnen trekken, is het heel belangrijk dat er voldoende woningen gekocht en verkocht kunnen worden. Als de plannen met de overdrachtsbelasting en de NHG worden doorgezet en er tegelijkertijd getornd wordt aan de hypotheekrenteaftrek, schrikt dit kopers op de woningmarkt af. Met als gevolg dat bestaande woningen moeilijk verkocht worden en nieuwbouwwoningen lang leeg blijven staan.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.