Ads Top

Weekers geeft een nieuwe impuls aan internationale aanpak van btw-fraude

Staatssecretaris Weekers van Financiën gaat in gesprek met de banken om te verkennen welke mogelijkheden bestaan om over en weer gegevens uit te wisselen over mogelijke fraudeurs. Ook wil de bewindsman dat in internationaal verband verleggingsregelingen snel kunnen worden ingevoerd als er signalen komen dat bepaalde handel risico’s loopt. Dat bepleitte hij vanochtend in een conferentie over btw-fraude van parlementariërs uit de Benelux, de Scandinavische en Baltische landen.
Een belangrijke factor in de bestrijding van btw-fraude zijn de banken. Weekers is in gesprek met de banken om te kijken of er gegevens met de Belastingdienst uitgewisseld kunnen worden over mogelijke fraudeurs. Daar liggen zeker kansen, maar er is mogelijk wel een wetswijziging voor nodig. Weekers: ‘Ook banken willen verre blijven van figuren die btw-fraude plegen en ook hen ernstig kunnen benadelen met fake-bedrijfjes’
In internationaal verband vindt Weekers het belangrijk dat het Beneluxparlement, de Baltic Assembly en de Nordic Council de handen ineen slaan in om vooral gezamenlijk op te treden in de aanpak van carrouselfraude.
Daarbij is de snelheid waarmee wetgeving kan worden toegepast een bepalende factor. Weekers geeft aan dat er behoefte is aan een hogere handelingssnelheid in EU-verband. De staatssecretaris riep dan ook in zijn speech de Europese Commissie op om vaart te maken met de nodige wijzigingen in de EU-wetgeving.
Naast een intensieve internationale samenwerking ziet Weekers ook veel kansen in de nieuwe opsporingstechnieken rond btw-fraude. Zo is het inmiddels mogelijk om het zoekgedrag van mensen die inloggen met hun btw-nummer uitgebreid te monitoren en analyseren. De staatssecretaris wil zo snel mogelijk met deze nieuwe opsporingstechniek aan de slag.
Al deze aspecten kwamen ook aan de orde in een ontbijtsessie met de Belgische staatssecretaris voor Bestrijding van sociale en fiscale fraude, John Crombez. Weekers en Crombez hebben afgesproken de handen ineen te slaan in de strijd tegen sociale en fiscale fraude.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.