Ads Top

Kennis over Europees betalen bij consument beperkt

Om het betalingsverkeer in Europa eenvoudiger en efficiënter te maken is Nederland samen met alle eurolanden op weg naar één Europese betaalmarkt: de Single Euro Payments Area, kortweg SEPA. Hiervoor hebben banken in Europa de Europese overschrijving en de Europese incasso ontwikkeld. Ook hebben zij samen afspraken gemaakt om een Europese 'pinmarkt' te creëren. Binnen enkele jaren moeten de Europese betaalmiddelen de nationale hebben vervangen, zodat overal in het eurogebied op dezelfde manier kan worden betaald, in binnen- en buitenland.
Hoewel Nederland al bijna helemaal over is op 'het nieuwe pinnen' en Nederlanders steeds vaker met hun pinpas kunnen betalen over de grens, zijn de ontwikkelingen rondom de Europese overschrijving en incasso door de meeste consumenten nog onopgemerkt gebleven. Het gebruik ervan is namelijk nog laag, en al helemaal voor betalingen binnen Nederland. De verwachting is dat dit zal veranderen naarmate meer en meer banken en bedrijven de Europese betaalmiddelen actief gaan aanbieden en gebruiken. Bovendien zijn de banken nog druk bezig de Europese overschrijving aan te passen, zodat deze net zo gemakkelijk te gebruiken zijn als de huidige binnenlandse overschrijving. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat de bekendheid met SEPA onder consumenten nu nog laag is; ongeveer 65% van de Nederlanders heeft nog nooit van SEPA gehoord, zo blijkt uit het DNB onderzoek.
Om de migratie naar SEPA te versnellen is er momenteel Europese wetgeving in de maak die banken, bedrijven en consumenten gaat verplichten uitsluitend Europese overschrijvingen en Europese incasso’s te gebruiken. Hierdoor zullen consumenten vanaf 2012 meer gaan merken van SEPA. Zo zullen ze een machtiging kunnen gaan afgeven aan een buitenlands bedrijf en zal het betalen binnen Nederland en naar andere eurolanden steeds vaker op dezelfde manier gaan. Verder worden de huidige nationale rekeningnummers vervangen door Europese rekeningnummers, de zogenoemde IBANs (International Bank Account Numbers). De oude nummers kunnen dan niet meer worden gebruikt, ook niet voor overschrijvingen in eigen land. Doordat zij nu nog vooral geld overmaken via een 'traditionele' binnenlandse overschrijving, zijn veel consumenten nog onbekend met de IBAN. Iets meer dan 44% van de Nederlanders weet hoe zij aan hun eigen IBAN kunnen komen. Het vinden van de IBAN van een ander vindt men nog lastiger; slechts 30% van de consumenten weet waar ze deze vandaan kunnen halen. Het liefst vinden ze hun eigen IBAN op hun internetbankiersite of op de pinpas. Voor de IBAN van de tegenpartij kijken consumenten bij voorkeur op de facturen. Ook zou een derde van de consumenten graag zien dat de bank de IBAN automatisch aanvult in het digitale formulier in de internetbankieromgeving.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.