Ads Top

Veel consumenten betalen nog steeds premie voor een woekerpolis

Zestig procent van de consumenten die een lijfrente woekerpolis hebben, betalen nog steeds iedere maand premie voor deze verzekering. Dit blijkt uit onderzoek van MoneyWise.nl. Veel consumenten met zo'n polis zijn zich er terdege van bewust dat het om een woekerpolis gaat. Toch heeft dit nog niet geleid tot het stopzetten van de premie voor deze woekerpolissen. Dat consumenten premie blijven betalen komt vaak omdat consumenten slecht zijn geïnformeerd over de mogelijkheden en simpelweg niet weten dat ze de premie stop mogen zetten. Een levensverzekering is een zogeheten eenzijdige overeenkomst. Dit betekent dat het niet verplicht is om premie te blijven betalen.
Het is inmiddels wel duidelijk dat dergelijke verzekeringen door de hoge kosten en de slechte prestaties van de beurs, de beloofde rendementen nooit meer gaan waarmaken. Het doorbetalen van de premie is daarmee in de meeste gevallen zonde van het geld. Zeker omdat er inmiddels veel betere alternatieven zijn.
Veel van deze lijfrente woekerpolissen werden betaald uit het spaarloon. Deze constructie werd vaak verkocht onder het mom van 'dubbel belastingvoordeel', omdat de premie voor lijfrenteverzekering aftrekbaar is en de premie al uit het bruto spaarloon werd voldaan. Het nadeel van deze constructie is dat de premie niet meer direct uit eigen portemonnee wordt betaald en de consument dus minder kritisch is op deze uitgave.
Nu de spaarloonregeling is gestopt, vragen verzekeraars hun cliënten naar hun privérekening om de premie te kunnen blijven innen. Consumenten grijpen dit moment aan om wel kritisch te kijken naar hun lijfrentepolis.
Veel consumenten zijn de risicovolle beleggingsverzekeringen zat en willen van hun polis af. Uit het feit dat veel mensen nog steeds premie betalen aan een polis, terwijl men eigenlijk wel weet dat dit niet verstandig is, valt af te leiden dat men het moeilijk vindt om over te stappen. De communicatie door verzekeraars helpt hierbij ook niet. Als een klant de afkoopwaarde opvraagt dan ontvangt deze ingewikkelde brieven waarin vooral vermeld staat dat afkopen tot wel 72% belasting kost. Reden voor veel mensen om dan maar niets te doen. Maar deze fiscale sanctie is helemaal niet van toepassing als men overstapt naar een ander product, zoals een lijfrente bankspaarrekening. Overstappen kan dan zonder fiscale gevolgen.
Advies inwinnen bij een adviseur blijkt ook nogal wat gevolgen te hebben. Tussenpersonen rekenen voor het overzetten van een lijfrentepolis € 500,- tot € 1.000,-. Voor veel consumenten een veel te hoge vergoeding, zeker omdat tussenpersonen jarenlang al verdiend hebben aan deze woekerpolissen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.