Ads Top

Aegon: 'Geef werknemer recht op pensioenzekerheid'

Het is mogelijk om iedere werknemer volledige pensioenzekerheid te geven. Dit schrijft verzekeraar AEGON aan de politiek. Alle pensioenfondsen en alle verzekeraars zouden verplicht moeten worden naast hun bestaande regelingen ook een zekerheidspensioen aan te bieden. Voor de werknemer blijft het een vrije keuze.
In het nieuwe pensioenstelsel zullen werknemers veel meer te maken krijgen met 'zachte' rechten. De werknemer loopt dan meer risico met zijn opgebouwde pensioenrechten, maar heeft wel kans op hogere rendementen. De kans op afstempelen neemt in het nieuwe stelsel toe. Bovendien is afstempelen niet langer een uiterste redmiddel, maar gewoon een van de maatregelen die fondsbesturen kunnen nemen bij tegenvallende cijfers. De werknemer zit intussen niet te wachten op meer risico. Uit eerder onderzoek van AEGON bleek al dat tweederde van de werknemers zelfs bereid is om extra premie te betalen voor meer financiële zekerheid voor de oude dag.
Het wettelijk zekerheidspensioen biedt die gewenste zekerheid. Uit AEGON's rekensom blijkt dat een zekerheid van 99,5% (een percentage dat gebruikelijk is bij pensioenverzekeraars) één procent van de jaarlijkse indexatie kost. Onder de huidige omstandigheden is het de ambitie om pensioenen te indexeren met 2,6%. Die indexatie zou dan zakken naar 1,6%. Daarvoor is de werknemer dan wel verlost van het risico van afstempelen. De te betalen pensioenpremie blijft gelijk.
AEGON heeft zich tot de minister en de Kamer gewend met het idee voor een wettelijk zekerheidspensioen. Het idee is om iedere pensioenuitvoerder te verplichten het zekerheidspensioen aan te bieden aan werknemers. AEGON definieert het zekerheidspensioen als "een pensioen waarbij de deelnemer met 99,5% zekerheid weet dat hij op zijn pensioendatum ook een levenslange uitkering krijgt ter grootte van de toegezegde aanspraak." Ter vergelijking: pensioenfondsen moeten nu een zekerheid bieden van 97,5%. Dat betekent dat een uitvoerder één keer in de veertig jaar niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Bij een zekerheid van 99,5% is dat één keer in de tweehonderd jaar.
De werknemer is niet verplicht deel te nemen aan een zekerheidspensioen. De lange beleggingshorizon pleit, zeker op jongere leeftijd, voor het nemen van beleggingsrisico. De werknemer kan dan op een zelfgekozen moment overstappen naar een zekerheidspensioen.
AEGON heeft het plan voor een wettelijk zekerheidspensioen vastgelegd in een position paper dat is aangeboden aan minister Kamp van SZW en aan de Vaste commissie voor SZW van de Tweede Kamer. Volgens AEGON heeft het paper niet de pretentie een wetsvoorstel te zijn: "Het is bedoeld als een serieuze aanzet om te komen tot een extra pensioenvorm in Nederland die deelnemers de vrijheid biedt te kiezen voor pensioenzekerheid."

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.