Ads Top

Zorgseizoen van start: geen premies bekend

Traditioneel is vandaag, 1 november, de start van het zorgseizoen. Dit is de periode waarin de consument weer kan bepalen of hij wil overstappen van zorgverzekeraar. Vooralsnog valt er echter weinig te kiezen. Er zijn namelijk nog nauwelijks premies bekendgemaakt, blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl. Slechts 3 van de in totaal 32 aanbieders hebben hun premies voor het nieuwe jaar bekendgemaakt. Vorig jaar waren dit rond deze tijd al 7 aanbieders.
Veel verzekeraars roepen dat consumenten twee maanden de tijd hebben om te bekijken of overstappen voor hen interessant is. “Deze periode wordt echter elk jaar korter”, zegt Paul Huibers van Geld.nl. Hij vermoedt dat verzekeraars uit strategische overwegingen hun premies pas laat bekendmaken. “Door hiermee te wachten, voorkomt een verzekeraar dat concurrenten op haar premies in kunnen spelen. De consument is daarvan de dupe. Er blijven nu slechts enkele weken over om te kiezen tussen overstappen of bij de huidige zorgverzekeraar blijven.” Gezien het feit dat er dit jaar weer veel verandert op het gebied van de zorgverzekering en de premies weer verder zullen stijgen, wordt het de consument met deze korte periode lastiger gemaakt goed naar de eigen verzekering te kijken en te vergelijken.
Naast de concurrentie speelt er, volgens Huibers, nog een ander motief voor de late bekendmaking van de premies. Namelijk de inkomsten voor de zorgverzekeraar. “De grootste verzekeraars hebben ongeveer 4 miljoen klanten. Door te wachten met het bekendmaken, kan een premie op het laatste moment nog naar boven worden bijgesteld. Eén euro premieverhoging per maand voor al deze 4 miljoen klanten, levert zo al snel 48 miljoen extra premie inkomsten op. Niet slecht voor een paar dagen wachten.”
De periode van 1 november tot en met 31 december is bedoeld om de consument de mogelijkheid te bieden om van zorgaanbieder te veranderen. Zodoende kan hij ieder jaar opnieuw een zorgverzekering kiezen welke het best aansluit bij de persoonlijke situatie. De huidige werkwijze van zorgverzekeraars draagt hier, volgens Huibers, echter niet aan bij. Hij pleit er daarom voor dat zorgverzekeraars verplicht worden de premies gelijktijdig te publiceren op 1 november.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft bepaald dat verzekeraars tot uiterlijk 19 november hun premies bekend mogen maken. De consument heeft vervolgens nog tot 1 januari om de huidige polis op te zeggen om over te stappen. De late bekendmaking zorgt ervoor dat de beperkte tijd om op te zeggen, nog krapper wordt.
Zorgverzekeraar DSW maakte dit jaar traditioneel als eerste zorgverzekeraar de premie voor 2012 bekend. Niet lang daarna volgde Stad Holland, partner van DSW. Verzekeraar OZF Achmea sluit vooralsnog de rij, maar maakte vorig week enkel de premie voor de basisverzekering bekend. De premies voor de aanvullende pakketten en bij een extra vrijwillig eigen risico laten dus nog op zich wachten.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.