Ads Top

'DNB-plan slecht voor burgers'

Het voorstel van De Nederlandsche Bank (DNB) om bij hypotheken een fictief aflossingsschema verplicht te stellen is begrijpelijk vanuit het oogpunt van de toezichthouder, maar pakt slecht uit voor burgers met een eigen woning.
Via de Gedragscode Hypothecaire Financieringen is de ruimte voor aflossingsvrije hypotheken al vergaand beperkt. Als een verdere inperking van aflossingsvrije hypotheken al in het belang van de klant is, dan zijn er veel betere manieren denkbaar om dit te realiseren. Dat stelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars in een reactie op de uitlatingen van DNB-president Klaas Knot bij de presentatie van het rapport Overzicht Financiële Stabiliteit.
Een discussie over hervorming van de woningmarkt in brede zin is volgens Weurding op zijn plaats, maar het voorstel van DNB met betrekking tot aflossingsvrije hypotheken vindt hij een slecht idee. “Deze variant heeft vergaande negatieve gevolgen voor de koopkracht van woningbezitters en de waarde van woningen. Dit soort losse suggesties helpen de woningmarkt in de huidige lastige situatie niet.’’ Het Verbond vindt het van groot belang dat het langetermijnvertrouwen in de woningmarkt en de fiscale behandeling van de eigen woning kan terugkeren

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.