Ads Top

Woonlasten in kwart van gemeenten meer dan 50 euro omhoog

In een kwart van de gemeenten gaan de woonlasten komend jaar met 50 euro of meer omhoog. De aanslag die een huiseigenaar in 2023 van zijn gemeente ontvangt bedraagt gemiddeld 887 euro. Dit blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 107 van de 344 gemeenten.

Meerpersoonshuishoudens (‘gezinnen’) betalen volgend jaar gemiddeld 30 euro meer aan gemeentelijke woonlasten, die bestaan uit Onroerendezaakbelasting (Ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Dat is een stijging van 3,6 procent ten opzichte van dit jaar.

Koploper in de steekproef is de gemeente Teylingen met een lastenstijging van gemiddeld 167 euro per huiseigenaar, gevolgd door Bodegraven-Reeuwijk (+ 140 euro) en Den Haag (+ 130 euro). Hekkensluiter is Doetinchem, waar de gemiddelde aanslag van de woonlasten juist 83 euro lager uitvalt.

De gemeente Medemblik* is in de steekproef koploper met een Ozb-stijging van gemiddeld 117 euro, een verhoging van 38 procent. Ook in het nabijgelegen Drechterland jaar gaat de aanslag voor huiseigenaren met gemiddeld 73 euro omhoog, een toename met 25 procent (*zie noot). In Bodegraven-Reeuwijk is de Ozb-stijging met 105 euro (+24 procent) ook zeer fors.

Opvallend is de forse Ozb-verhoging van 22 procent in Den Haag ten opzichte van afgelopen jaar, toen die beperkt bleef tot een bescheiden 2,5 procent. Volgend jaar betalen huiseigenaren jaar gemiddeld 33 euro meer aan de gemeente, maar ook dan nog ligt de Ozb in Den Haag met 184 euro nog ruim onder het landelijk gemiddelde van 337 euro.

De onroerendezaakbelasting Ozb neemt volgend jaar met 4,1 procent toe. Gezien de gemiddelde WOZ-waardestijging van woningen met 14,9 procent en de hoge inflatie lijkt deze belastingverhoging mee te vallen. Veel gemeenten compenseren de waardestijging dan ook met een relatief lager Ozb-tarief. Dat is niet het geval voor huiseigenaren in een 8-tal gemeenten uit de steekproef waar de Ozb volgend jaar met meer dan 15% omhoog gaat.

In 25 van 107 gemeenten gaat de Ozb volgend jaar omlaag. Het meest in Venlo, waar huiseigenaren gemiddeld 46 euro minder belasting betalen (van 386 naar 340 euro; een daling van bijna 12 procent.) Ook in Wormerland en Ommen daalt de Ozb met ruim 9 procent, wat gemiddeld neerkomt op 30 euro lagere lasten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.