Ads Top

Geld lenen blijft maar duurder worden

Geld lenen kost steeds meer geld. De rentes voor leningen blijven namelijk stijgen, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De laagste rente voor een persoonlijke lening van 50.000 euro ging van 4,8 procent begin december naar 5,4 procent op dit momen. Omgerekend is dat een stijging van 12,5 procent in anderhalve maand tijd.

Wie een lening wil afsluiten, merkt de gestegen rentes ook direct in de portemonnee. Met de gestegen rentes voor die lening van 50.000 euro betaal je bij een looptijd van 60 maanden nu in totaal ongeveer 800 euro meer aan rente dan begin december, rekent Geld.nl voor. En als je kijkt naar juli 2022 toen de laagste rente nog onder de 4 procent lag (3,8 procent), betaal je nu zelfs ruim 2.000 euro meer aan rente. Een behoorlijke stijging in maar een half jaar tijd.

Ook bij lagere leenbedragen blijven de rentes stijgen. Zo ging de laagste rente voor een persoonlijke lening van 20.000 euro sinds december van 5,2 naar 5,7 procent. Bij leningen van 10.000 euro steeg de laagste rente minder hard, namelijk van 6,3 naar 6,5 procent.

Dat de leenrentes blijven stijgen, komt vooral door de stijgende kapitaalmarkrentes. Dat zijn rentes waartegen de kredietverstrekkers zelf geld kunnen lenen bij beleggers. De rente voor een 10-jaars staatslening bijvoorbeeld, steeg sinds begin december van 2,1 naar 2,41 procent. Dit betekent dat het voor kredietverstrekkers duurder wordt om het geld wat ze kunnen uitlenen aan te trekken. En dat vertalen ze door naar de consumenten door de kredietrentes te verhogen.

Geld.nl verwacht ook dat de leenrentes de komende tijd hoog blijven. Er is nog steeds veel economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie. Om die onzekerheid te compenseren, willen beleggers hogere rentes voor het geld dat ze uitlenen. Dus dat betekent dat de kapitaalmarkrentes hoog blijven en misschien nog verder stijgen. En dan blijven de kredietrentes dus ook hoog.

Geld.nl ziet ook dat de renteverschillen tussen de kredietverstrekkers nog steeds groot zijn. De laagste rente voor een persoonlijke lening van 50.000 euro is dan wel 5,4 procent, maar de hoogste rente is 8,9 procent. Een verschil van 3,5 procent.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.