Ads Top

Hoge inflatie maakt spaargeld fors minder waard

De inflatie voor het jaar 2022 komt uit op 10 procent, bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door deze hoge inflatie daalt ook de waarde van het spaargeld van Nederlanders.  

Wie eind 2010 begon met 100 euro op de spaarrekening, heeft nu qua waarde gemiddeld iets minder dan 82 euro over. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Het inflatiecijfer geeft aan hoeveel de prijzen van producten en diensten gemiddeld stijgen. Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt. Je kunt immers met dezelfde euro minder kopen. Dit heeft ook gevolgen voor je spaargeld. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, wordt je spaargeld minder waard. Je kunt de waardedaling van je geld immers niet meer compenseren met de spaarrente die je ontvangt.

Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, raadt Geld.nl mensen niet aan om te stoppen met sparen. Het is nog steeds belangrijk om geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat. Dus voor een financiële buffer blijft sparen nog steeds noodzakelijk. Om de schade van de inflatie te beperken is het dan wel verstandig om voor de hoogste spaarrente te gaan.

Heb je meer spaargeld dan noodzakelijk voor je financiële buffer of heb je het geld pas over een langere tijd nodig, dan is het wel interessant om te kijken naar alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je spaargeld vastzetten op een deposito. De hoogste rente op een spaardeposito is op dit moment 3,5 procent voor 3 jaar vast.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.