Ads Top

Meeste cryptobezitters houden risico’s beperkt

Uit een onderzoek onder cryptobezitters vanaf 16 jaar blijkt dat een gokje wagen en nieuwsgierigheid de belangrijkste redenen zijn om crypto’s te bezitten.

De meerderheid van cryptobezitters speculeert met minder dan 1.000 euro. Een kleine groep geeft aan op dit moment crypto’s te hebben die gebruik maken van geleend geld oftewel leverage. Dit blijkt uit een consumentenonderzoek in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Onderzoeksbureau MWM2 heeft in opdracht van de AFM een consumentenonderzoek uitgevoerd onder 800 cryptobezitters vanaf 16 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste bezitters tussen de 25 en 45 jaar oud zijn en dat de meerderheid man is. Een gokje wagen en nieuwsgierigheid noemen respondenten het vaakst als reden om crypto’s te bezitten.

Ruim de helft van de bezitters zegt voor minder dan 1.000 euo te hebben ingelegd. Investeringen van 10.000 euro of meer komen nauwelijks voor. Bij jongeren van 16 t/m 24 jaar lijkt een sterke waardedaling vaker te leiden tot een financieel probleem, dan bij cryptobezitters van 45 t/m 54 jaar.

AFM waarschuwt regelmatig voor het handelen in crypto's. De waarde is vooral gebaseerd op speculatie en in de regel ontbreekt een onderliggende waardebepaling, waardoor de koersen sterk kunnen fluctueren. Pas (naar verwachting) in 2024 treedt de Europese regelgeving MiCAR in werking en komen crypto’s onder toezicht. Dit is een eerste stap naar regulering van de crypto-sector en helpt toezichthouders in Europa bij het aanpakken van risico’s. De AFM benadrukt dat MiCAR geen garantie is voor het oplossen van alle problemen in de crypto-markt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.