Ads Top

Ruim 56% van de Nederlandse bedrijven verwacht dat Banking-as-a-Service het traditionele bankieren overbodig maakt

De totale markt van BaaS-aanbieders in de Europese Economische Ruimte en het Verenigd Koninkrijk zal volgens managementadviesbureau McKinsey and Company de komende vijf tot tien jaar meer dan 100 miljoen euro bedragen. Het recente rapport van Vodeno Understanding the payments landscape: our latest research geeft zicht op de belangrijkste trends die in de BaaS-sector in 2023 en daarna worden verwacht.

De mogelijkheden van ‘embedded finance’ worden steeds meer besproken. Daarmee kijken financiële autoriteiten met meer focus naar aanbieders van BaaS-oplossingen. Uit het onderzoek van Vodeno komt duidelijk naar voren dat het beschikken over de essentiële vergunningen én bijbehorende compliance-expertise een nóg prominentere rol gaat spelen. Bijna zestig procent van de respondenten is van mening dat aanbieders van Banking-as-a-Service die naast technische oplossingen ook een licentie aanbieden, deze markt de komende jaren zullen vormgeven.

Op de vraag welke verbeteringen zij graag zouden zien bij de levering en implementatie van BaaS, antwoordde 28% dat zij graag zouden zien dat hun provider ook direct toegang tot een banklicentie aanbiedt. Van de respondenten die BaaS nog niet hebben geïmplementeerd, zegt 39% niet genoeg te weten over BaaS, terwijl 29% zegt onvoldoende inzicht te hebben in de beschikbare producten. 31% verwacht dat compliance- en beveiligingsproblemen de belangrijkste belemmering voor invoering zijn.

De ondervraagde bedrijven benadrukten ook het belang van een naadloze integratie van financiële diensten in de klantervaring - 25 procent gaf aan dat zij graag zouden zien dat hun BaaS-leverancier een beter inzicht zou hebben in hun klanttraject. Innovatie voor een meer efficiëntere de kassa-ervaring is het belangrijkste gewenste resultaat voor partijen. Uit eerder onderzoek van Vodeno bleek dat bedrijven die geïntegreerde financiële producten implementeerden, die investering deden om daarmee nieuwe inkomstenstromen (41%), een groei van het klantenbestand (40%) of hogere conversie (37%) te realiseren.

Nu BaaS-producten retail significant zullen beïnvloeden, verwacht 59% dat de grenzen tussen eCommerce-platformen en traditionele bankdiensten dit jaar zullen vervagen als gevolg van de toenemende toepassing van BaaS. Beslissers voorspellen ook de opkomst van platformbankieren: 63% van de respondenten zegt te verwachten dat meer consumenten gebruik zullen maken van bankdiensten via niet-financiële merken en het zijn BaaS oplossingen die dat mogelijk maken. Van de ondervraagden voorspelt 62% een verdere afname van traditioneel bankieren via kantoren.

Bovendien denkt 59% dat augmented en virtual reality (AR en VR) een groot deel van hun nieuwe retailervaring zullen uitmaken, met BaaS als drijvende kracht.

Met het oog op de toekomst voorspelt bijna twee derde (64%) van de ondervraagden over trends in de sector dat meer Big Tech-bedrijven financiële diensten zullen gaan aanbieden. Meer dan de helft (52%) denkt dat de crisis rond de kosten van levensonderhoud als katalysator zal werken voor een toename van dit soort financiële diensten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.