Ads Top

Vermogen miljardairs stijgt met $2,7 miljard per dag

Sinds 2020 neemt het gezamenlijk vermogen van miljardairs met 2,7 miljard dollar per dag toe. De rijkste 1 procent van de wereld streek 63% van alle nieuw verworven rijkdom op. Tegelijkertijd zien 1,7 miljard werkenden de inflatie harder stijgen dan hun lonen en lijden 820 miljoen mensen honger. 

Dit blijkt uit het nieuwe Oxfam-rapport dat vandaag bij de start van het jaarlijkse World Economic Forum gepubliceerd wordt. Oxfam Novib pleit voor een kritisch debat over de schadelijkheid van extreme rijkdom en voor aanzienlijk hogere belastingtarieven op de vermogens van superrijken.

Uit het nieuwe Oxfam-rapport “Survival of the Richest ” blijkt:

Dat tussen december 2019 en december 2021 $ 26 biljoen (63%) van alle nieuw gecreëerd vermogen door de rijkste 1% is opgestreken.
Slechts $ 4 biljoen (10%) nieuw vermogen kwam bij de onderste 90 procent van de wereldbevolking terecht.
Tegenover iedere $ 1,7 miljoen die een miljardair vergaarde, stond maar $ 1 voor 90% van de wereldbevolking.
In de afgelopen 10 jaar is het vermogen en het aantal miljardairs verdubbeld.
Ondertussen slagen overheden er maar niet in deze vermogens eerlijker te belasten. Wereldwijd is nu slechts vier cent van elke belastingdollar afkomstig van belastingen op vermogen.

In het crisisjaar 2022 slaagden 95 voedsel- en energiebedrijven erin hun winst meer dan te verdubbelden. Daarvan is $ 257 miljard, 84 procent, uitgekeerd aan aandeelhouders. Ondertussen blijven de lonen van arbeiders achter en betalen consumenten hogere prijzen. Buitensporige bedrijfswinsten zijn debet aan ten minste de helft van de inflatie in Australië, de VS en het VK. Tegelijkertijd zien 1,7 miljard werkenden de inflatie sneller stijgen dan hun lonen en lijden meer dan 820 miljoen mensen — ongeveer een op de tien mensen op aarde — honger.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.