Ads Top

Te hoog geschatte WOZ-waarden kost huishoudens 312 miljoen

Nederlandse huishoudens betalen komend jaar naar verwachting ruim 312 miljoen teveel door te hoog ingeschatte WOZ waarden. Het grootste gedeelte van het teveel betaalde bedrag gaat verassend genoeg niet naar de gemeenten, maar naar de overheid.

Veel huishoudens nemen de WOZ-waarde voor lief en weten de weg naar de gemeenten moeilijk te vinden. Ze hebben het idee dat de moeite van het indienen van een bezwaar niet opweegt tegen de besparing. Dit blijkt uit een enquête die de Vastelastenbond onder haar leden heeft gehouden. Daarnaast blijkt dat gemeenten inwoners demotiveren om bezwaar te maken.

Via de inkomstenbelasting wordt naar schatting 175 miljoen euro teveel betaald aan eigenwoningforfait. Een percentage van de WOZ-waarde wordt opgeteld bij het belastbaar inkomen. Hier wordt vervolgens tussen de 36,55% en 52% inkomstenbelasting over betaald.

Daarnaast wordt 109 miljoen te veel betaald aan onze gemeentelijke belastingen en voor waterschapsbelasting is dat 28 miljoen. De Vastelastenbond heeft dit berekend op basis van cijfers van de belastingdienst, de Waarderingskamer en het CBS uit 2018. De cijfers van 2019 zijn nog niet definitief.

Van de huishoudens die in 2018 bezwaar heeft gemaakt tegen een te hoge WOZ-waarde was 40,9% succesvol. De woningwaarde werd gemiddeld met 10,1% verlaagd. Op een gemiddelde woningwaarde van € 230.000 in 2018 gaat dit om een bedrag van € 23.230. Veel huishoudens die bezwaar maakten gingen fors minder betalen aan gemeentelijke belastingen en inkomstenbelasting. Dit werkt ook door in de jaren na 2018, omdat gemeenten de gecorrigeerde waarde als uitgangspunt nemen.

De gemeenten klagen over de opkomst van (no-cure-no-pay) bureaus. Dit zou zorgen voor oplopende proceskosten die worden geschat op 10 miljoen. Afgezet tegen de 109 miljoen die gemeenten onterecht ontvangen door te hoog geschatte WOZ-waarden is dit nog steeds in het voordeel voor de gemeenten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.