Ads Top

Nederlandse beleggingsinstellingen behaalden in 2019 hoogste rendement sinds financiële crisis

Beleggingsinstellingen behaalden in 2019 een rendement van 18 procent, het hoogste van de afgelopen 11 jaar. Het rendement lag onder de stijging van de AEX-index (24%).

Het verschil wordt verklaard doordat beleggingsinstellingen niet alleen beleggen in aandelen, maar ook in onder meer obligaties en vastgoed. Het gemiddelde rendement varieerde van nog geen 4 procent voor hedgefondsen tot ruim 27 procent voor aandelenfondsen.

Een belegging in aandelen genoteerd op de Nederlandse beurs behaalde een hoger rendement – volgens de AEX-index – van 24 procent. Een spaardeposito had in 2019 een gemiddeld rendement opgeleverd van 0,7 procent.

Beleggingsinstellingen investeren de hun toevertrouwde middelen naast in aandelen ook in andere soorten beleggingen, zoals obligaties en vastgoed. Hun rendement ligt daardoor over de langere termijn onder dat van aandelen maar het varieert daardoor ook minder. Dit is goed te zien in figuur 1. In jaren als 2009 en 2019 lag het rendement op de AEX-index hoger dan voor de beleggingsinstellingen als totaal. Maar in jaren waarin de beurs daalde, zoals 2011 en 2018, waren de verliezen van beleggingsinstellingen kleiner dan de daling van de AEX.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.