Ads Top

Vertrekkende Han de Jong bleef altijd leraar economie

Duiding geven aan de economie was zijn passie. Eerst als leraar voor de klas, later als hoofdeconoom bij ABN AMRO. Deze maand neemt Han de Jong afscheid bij de bank. Een interview over zijn werk, de Nederlandse economie en het leven na ABN AMRO.

“Veel economen verliezen zich in cijfers en modellen. Maar het verhaal erachter is veel belangrijker. De één voorspelt 0,6 procent economische groei, de ander 0,7 procent. Who cares? Het gaat erom dat je begrijpt hoe het werkt, welke krachten er spelen, waar het naartoe gaat. Modellen zijn daarvoor onvoldoende toereikend. Als je te veel geloof hecht aan modellen, vergeet je hoe complex de economie in elkaar zit. Dan zeg ik: laten we in hemelsnaam ons gezond verstand blijven gebruiken.”

Han de Jong (62) zit er ontspannen bij op zijn werkkamer in de dealingroom, twee weken voor zijn zelfgekozen afscheid bij ABN AMRO. Sinds 1983 werkte hij, met een kleine onderbreking, voor de bank, de laatste 14 jaar gaf hij als hoofdeconoom leiding aan het Economisch Bureau. Sandra Phlippen staat klaar als zijn opvolger. Hij kijkt niet op tegen zijn afscheid. “Het is goed zo. 14 jaar hoofdeconoom, dat is lang zat. De wereld is veranderd. Er komt een tijd dat iemand anders het verhaal moet gaan vertellen, met nieuwe energie. Sandra kan dat als geen ander, zij is een heel goede opvolger.”

Als uithangbord van de bank deed Han jaarlijks honderden optredens. Zijn humor, eruditie en eigenzinnigheid maken hem tot een geliefd spreker op bijeenkomsten. Daarbij staat hij net zo makkelijk voor een zaal met honderden toeschouwers als voor een klein gezelschap van tien klanten. Zichtbaarheid in de media is hem niet vreemd, zo schreef hij jarenlang een prikkelende column in Het Financieele Dagblad.

Han woont al vele jaren met zijn gezin in Ierland. Wekelijks komt hij voor zijn werk naar Amsterdam waar hij een appartement heeft. Aan stoppen met werken denkt hij nog niet. Inmiddels staat hij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de naam Crystal Clear Economics. “Ik ga door met de dingen die ik nu ook doe, maar ik ga alleen nog aanpakken wat ik leuk vind. Mijn plan is om advies- en schrijfwerk te gaan doen voor opdrachtgevers. Af en toe een spreekbeurt links of rechts. Ik heb al een paar veelbelovende leads. Ik praat bijvoorbeeld met een pensioenfonds dat iemand nodig heeft om hen te challengen op hun beleid.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.