Ads Top

VEB dagvaardt VolkerWessels voor te laat melden overnamebod van Reggeborgh

Beleggersvereniging VEB probeert de schade te verhalen van beleggers die hun aandelen VolkerWessels verkochten voor 29 oktober 2019 om 12.52 uur, terwijl zij niet op de hoogte waren van het overnamebod van Reggeborgh.

Op dinsdagochtend 29 oktober 2019 vond in de ochtendhandel een op dat moment onverklaarbare koerssprong in het aandeel VolkerWessels plaats. Om 12.52 uur kwam de bouwer met een persbericht: er bleken onderhandelingen te zijn met grootaandeelhouder Reggeborgh over een overname tegen een bod van 21,75 euro per aandeel. Om 9.30 uur die ochtend was al sprake van een koersstijging van 4,6 procent. Tegelijkertijd was sprake van zeer hoge handelsvolumes in het doorgaans niet bijzonder actief verhandelde aandeel.

Ook op de optiemarkt bleek sprake van ongebruikelijke transacties. Reeds op maandag 28 oktober 2019 werden er voor 10.24 uur al 1000 call opties gekocht. Het gaat hier om een transactie van onderliggend 100.000 aandelen VolkerWessels, waarmee – door de voorwetenschap ­– een koerswinst van ruim 300.000 euro gemaakt kan worden.

Reggeborgh en VolkerWessels bleken al sinds 8 oktober 2019 in gesprek over een overname. Vanaf dat moment had VolkerWessels goed moeten letten op ontwikkelingen in de markt die significant afwijken van de gebruikelijke patronen, zoals een onverklaarbare koersstijging, significant meer handel in het aandeel of bijvoorbeeld ongebruikelijke transacties op de optiemarkt.

Diverse beleggers hebben hun aandelen VolkerWessels verkocht voor dinsdag 29 oktober 2019 om 12.52 uur, terwijl zij niet op de hoogte waren van het bod van Reggeborgh van 21,75 euro per aandeel VolkerWessels. Waren zij wel op de hoogte van het bod, dan hadden zij de aandelen tegen een hogere prijs kunnen verkopen.

Op grond van de Verordening marktmisbruik had VolkerWessels het overnamebod van Reggeborgh in beginsel direct openbaar moeten maken. VolkerWessels had openbaarmaking kunnen uitstellen als zij had voldaan aan een aantal voorwaarden, waaronder het garanderen van de vertrouwelijkheid van de informatie. Aan deze voorwaarden heeft VolkerWessels echter niet voldaan, gezien de signalen op de optiemarkt, de koersstijging van het aandeel en het sterk oplopend handelsvolume voor het moment van het persbericht om 12.52 uur.

Doordat VolkerWessels het overnamebod van Reggeborgh niet openbaar heeft gemaakt, terwijl zij dit wel moest doen, handelde zij onrechtmatig jegens de beleggers die in deze periode op basis van onvolledige informatie hun aandelen (tegen een te lage prijs) hebben verkocht. In totaal hebben deze beleggers een schade van bijna 1,5 miljoen euro geleden.

VolkerWessels was tot dusver niet bereid om een minnelijke regeling met de VEB te bespreken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.