Ads Top

Beleggers tevreden over afgelopen beursjaar

Het vertrouwen van de beleggers is weer toegenomen: de ING BeleggersBarometer stijgt met 9 punten ten opzichte van vorige maand. De index komt daarmee uit op 122 punten, wat vergelijkbaar is met het niveau van de eerste helft van 2019. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de waardegroei die beleggers de afgelopen maanden hebben ervaren in hun beleggingsportefeuille. Ook voorspellen zij dat deze groei de komende maanden zal doorzetten, mede door positieve verwachtingen omtrent de stijgende AEX. Beleggers voorspellen dat de AEX in februari 2020 op 595 zal staan. Dit is de hoogste schatting sinds de start van de BeleggersBarometer in 2002.

Ondanks de positieve verwachtingen, geven beleggers nog steeds de voorkeur aan beleggen in minder risicovolle sectoren. Wel hebben deze maand meer beleggers op de beurs gehandeld dan een maand eerder, waarbij een kwart meer heeft gekocht dan verkocht. Van de voorgelegde energieaandelen denkt 17% dat Shell de komende drie maanden het meeste rendement zal halen, gevolgd door SBM Offshore (7%) en Fugro (5%).

Terugkijkend op 2019 zijn beleggers tevreden; 43% vindt dat het beursjaar beter is verlopen dan verwacht. Onder de respondenten had 17% meer van het afgelopen jaar verwacht. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: ”Dit percentage vind ik verbazingwekkend hoog. De financiële markten hebben echt een topjaar achter de rug, het beste jaar sinds de financiële crisis. Vooral aandelen doen het met een rendement van gemiddeld 27% ver boven de prognoses en wat we normaal zien.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.