Ads Top

Nederlanders doneren steeds meer via crowdfunding

Crowdfunding in Nederland wint enorm aan populariteit. Het grootste internationale crowdfundingplatform GoFundMe ziet alleen al op haar platform dat het aantal donaties in de laatste drie maanden van 2019 is toegenomen met 212 procent ten opzichte van 2018. De meest gestarte crowdfunding-campagnes in Nederland zijn op het gebied van medische kosten, vrijwilligers, zieke dieren of het waarmaken van persoonlijke dromen.

Nederlanders doneren steeds meer via crowdfunding. Volgens Claire van Teunenbroek, werkzaam als promovenda bij het Centrum voor Filantropische Studies (Vrije Universiteit Amsterdam) en gespecialiseerd in online donaties, kan dit door dit door meerdere factoren komen. 'Allereerst is dat de online omgeving, daarnaast zijn campagnes op projectbasis en hiermee specifiek en transparant, en tot slot wordt er bij crowdfunding projecten sociale informatie gedeeld. Men ziet dus gemakkelijk wat anderen doneren en dit zet aan tot doneren', aldus Claire van Teunenbroek.

Een goed voorbeeld van een succesvolle donatiecampagne is de campagne van Beau Scheenstra uit Ede. Hij zette voor zijn twee broertjes Vince en Thom via het platform GoFundMe een donatiecampagne op. Allebei hebben zij de progressieve spierziekte congenitale myotonie becker. Een spierziekte waarbij hun spieren constant gespannen zijn, wat ontzettend veel energie kost en er voor zorgt dat Vince en Thom beiden een rolstoel nodig hebben. Om toch met de hele familie op pad te kunnen startte Beau een donatiecampagne om geld in te zamelen voor een bus waar de rolstoelen in kunnen. En met succes: 'Het opzetten van de online donatiecampagne maakte het voor ons heel makkelijk om in één keer een grote groep mensen te bereiken die willen helpen om ons doel te bereiken. Door de campagne te delen via social media en via het donatieplatform zelf hebben wij inmiddels al meer dan de helft van het streefbedrag opgehaald. Het is ontzettend fijn om te zien dat er zoveel mensen zijn die ons steunen', legt Beau Scheenstra uit.

GoFundMe verwacht dat in 2020 crowdfunding een nog grotere groei in Nederland doormaakt. ‘We veranderen de manier waarop mensen elkaar helpen. Elke dag zien we meer mensen die een verschil voor een ander willen maken en hierdoor blijft ons platform groeien. Nu we een nieuw decennium ingaan, hopen we dat we met z’n allen nog meer mensen gaan helpen via ons platform en daarvoor hebben we de hulp van iedereen nodig. We hopen dat mensen deze feestdagen ook denken aan hoe ze de medemens een handje kunnen helpen’, aldus Rob Solomon, CEO van GoFundMe.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.