Ads Top

Plofkraken zijn een blijvende zorg

Het afgelopen halfjaar vonden 16 plofkraken plaats. Daarnaast waren er aanvallen op binnenautomaten (instore geldautomaten). Ook waren er drie ramkraken.

Dit blijkt uit de halfjaarlijkse inventarisatie van de Nederlandse Vereniging van Banken onder haar leden.

Het aantal plofkraken fluctueert door de jaren heen. Vorig jaar waren er in totaal 56. De laatste jaren ligt het aantal beduidend onder de niveaus van de periode 2011-2013 toen het aantal plofkraken ruim boven de 100 bedroeg. Dit resultaat is onder andere te danken aan veiligheidsmaatregelen van banken en de opsporing en vervolging door politie en justitie.

Het lijkt erop dat de bende die vorig jaar verantwoordelijk was voor de plofkraken in Nederland zijn werkterrein heeft verlegd naar Duitsland. In Noordrijn-Westfalen zijn in de eerste helft van dit jaar ruim 80 plofkraken gepleegd.

Plof- en ramkraken leiden over het algemeen tot veel schade en weinig tot geen buit. De zorg voor de veiligheid voor de omgeving en de schade aan gebouwen en installaties blijft bestaan, mede omdat criminelen steeds zwaardere middelen inzetten.

De banken hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in preventieve maatregelen en samen met politie en justitie maatregelen genomen die de opsporing van de daders vergemakkelijken, zoals cameradetectie en inktsystemen. Hierdoor is er veelal geen buit en is de kans op aanhouding groter geworden. Internationaal bestaat hier veel belangstelling voor.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.