Ads Top

Nederlanders stappen over, maar niet van hypotheek

Nederlanders stappen regelmatig over, maar vergeten de grootste vaste last als zij hun huishoudboekje op orde willen brengen. Uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van SNS komt naar voren dat 60 procent van de Nederlanders niet gelooft dat oversluiten van de hypotheek voordelig kan zijn. Slechts 17,6 procent van de Nederlanders denkt dat oversluiten van de hypotheek een besparing oplevert.

Patrick Kuijsters, directeur Marketing & Online bij SNS: “De Nederlandse huiseigenaren laten geld liggen. En dat is zonde. Zowel het oversluiten van je hypotheek als het tussentijds wijzigen van de rente kan een mooie maandelijkse besparing opleveren. Uit onze cijfers blijkt dat klanten die bij SNS tussentijds de rente hebben gewijzigd gemiddeld bruto 211 euro per maand besparen.

Nederlanders besparen graag op hun vaste lasten. Oversluiten van energieleverancier vanwege kostenbesparing gebeurt massaal, bijna 50 procent van de ondervraagde huiseigenaren stapte over in de afgelopen vijf jaar. En ruim 30 procent stapte over naar een andere zorgverzekeraar of telecomaanbieder. Dit in tegenstelling tot het oversluiten van de hypotheek. Maar 1 op de 10 Nederlandse huiseigenaren stapte over van hypotheek.

Gemiddeld betalen Nederlanders een hypotheekrente van rond de 4 procent. Twee derde geeft aan een hogere hypotheekrente te betalen dan de actuele rente. 37,7 procent van de Nederlanders betaalt zelfs veel meer. 17,6 procent van de Nederlanders denkt dat oversluiten een besparing oplevert. Van deze groep denkt grofweg de helft dat dit komt door het aanzienlijke verschil in de huidige hypotheekrente en de eigen hypotheekrente.

Opvallend, 35 procent van de Nederlanders komt pas in actie als er meer dan 350 euro op jaarbasis kan worden bespaard. 60 procent van de Nederlanders denkt niet dat oversluiten voordeliger kan zijn. Terwijl juist hier een grote financiële besparing mee kan worden gemaakt. De belangrijkste redenen waarom Nederlanders niet oversluiten:

- 51 procent denkt dat de vergoeding voor het renteverlies van de bank (de ‘boeterente’) niet opweegt tegen het voordeel van een lagere hypotheekrente.

- 27,5 procent denkt dat de extra kosten bij het oversluiten, zoals een notaris en hypotheekadvies, niet opweegt tegen een lagere hypotheekrente.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.