Ads Top

Europese durfinvesteringen in fintech sterk gestegen

De Europese durfinvesteringen in fintech zijn in het tweede kwartaal van dit jaar sterk toegenomen. In deze periode werd voor een bedrag van 369 miljoen dollar in Europese fintech ondernemingen geïnvesteerd, ruim 20 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2016. Met een waarde van 186 miljoen droeg vooral Duitsland bij aan de toename van de investeringen in Europa.

Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek van CB Insights en KPMG naar de investeringen die wereldwijd plaats vinden in fintech. 'Hoewel Europa nog altijd achter loopt op Noord-Amerika en Azië, neemt de aandacht van Europese investeerders voor fintech duidelijk toe', constateert Ank van Wylick, Fintech-partner bij KPMG. Van Wylick: 'Het is opvallend dat de rol van private equity partijen steeds kleiner wordt. Europese ondernemingen nemen inmiddels ruim 30% van de investeringen voor hun rekening. Vorig jaar was dit nog 25%. Deze ontwikkeling zal de komende maanden doorzetten. Financiële instellingen in Europa krijgen steeds meer oog voor de mogelijkheden en de waarde die fintech heeft. Gezien de onzekere marktomstandigheden worden durfinvesteerders duidelijk voorzichtiger en richten zij zich vooral op fintech bedrijven die beschikken over een gedegen businessmodel en de nodige ervaring.' De grootste Europese investeringen kwamen in het afgelopen kwartaal bij Duitse fintech bedrijven terecht. Zo kon Finanzcheck 46 miljoen tegemoet zien en ontving N26 een bedrag van 40 miljoen.

In het Verenigd Koninkrijk namen de investeringen in fintech licht af, van 117 miljoen in de eerste zes maanden van 2016 tot $ 103 miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar. Van Wylick: 'Hoewel de cijfers dat niet direct aantonen, maken veel investeerders zich duidelijk zorgen over de gevolgen van Brexit. In het tweede kwartaal zien we een duidelijke vertraging in de Britse investeringen in fintech. Maar ongeacht de uiteindelijke gevolgen zal het Verenigd Koninkrijk de leidende rol zij op dit moment heeft als het om fintech gaat niet opgeven. Niet alleen regels die de Britten hanteren als het om fintech investeringen gaat maken dat duidelijk. Ook de recente afspraken met Singapore die het voor Britse fintech bedrijven makkelijker maken om in dat land actief te worden, tonen aan dat het Verenigd Koninkrijk vasthoudt aan de verdere ontwikkeling van haar toch al sterke fintech ecosysteem.'

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.