Ads Top

FMO, Rabobank en Norfund investeren om groei in Afrika te stimuleren

FMO, Rabobank en Norfund investeren in Afrikaanse banken om groei in Afrika te stimuleren. De samenwerking is het bewijs van een sterke betrokkenheid bij de duurzame groei en ontwikkeling van Afrika en de lokale financiële sector. De partners willen met de samenwerking bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve en 'inclusieve' financiële stelsels in Afrika. Het ligt in de verwachting dat Banco Montepio, een financiële groep uit Portugal met belangen in Afrikaanse banken, zich in de nabije toekomst ook zal aansluiten bij deze samenwerking.

FMO, Rabobank en Norfund hebben ieder belangen in meerdere financiële dienstverleners ten zuiden van de Sahara. De belangen zullen samengebracht worden in een nieuwe onderneming, genaamd Arise. Het netwerk van Afrikaanse banken zal vanaf de oprichting in meer dan 20 landen aanwezig zijn en 660 miljoen dollar aan activa beheren. Naar verwachting groeit dit naar 1 miljard dollar. Arise koopt en beheert minderheidsaandelen in Afrikaanse financiële dienstverleners met als doel sterke en stabiele dienstverleners te creëren die zich richten op het klein- en middenbedrijf, de rurale sector en mensen die tot op heden niet over bancaire diensten beschikken.

FMO, Rabobank en Norfund zijn al jaren actief in Afrika met als doel een positieve impact op lokale markten. Via het nieuwe bedrijf Arise, zetten de partners de ondersteuning en ontwikkeling van hun deelnemingen voort. Dit door onder meer het aanbieden van technische assistentie en managementservices op het vlak van bestuur, management, marketing, innovatie, risicomanagement en compliance. Ook reserveren zij kapitaal voor nieuwe investeringen. Arise is vanaf 1 januari 2017 operationeel.

"De investeringen van de Rabobank die gericht zijn op het creëren van sterke financiële dienstverleners in opkomende economieën, vooral in Sub-Sahara Afrika, sluiten naadloos aan op onze 'Banking for Food' -strategie. Met deze strategie willen wij samen met onze klanten oplossingen bieden voor het wereldvoedselvraagstuk. Dit partnerschap is daarmee voor ons van strategisch belang. Door de samenwerking met FMO en Norfund, twee zeer ervaren ontwikkelingsinstituten met een uitstekende reputatie, zetten we een belangrijke stap voorwaarts," aldus Berry Marttin, lid van de raad van bestuur van de Rabobank.

Kjell Roland, CEO bij Norfund: "Norfund investeert in financiële instellingen om de kapitaalverstrekking en dienstverlening aan het klein en middenbedrijf en personen zonder toegang tot financiële diensten in Sub-Sahara Afrika te versterken. Dit draagt bij aan economische groei en armoedebestrijding. De oprichting van Arise zal bijdragen aan de ontwikkeling van de financiële sector in Afrika op een schaal die Norfund nooit zelf had kunnen bereiken. De samenwerking met ervaren, gelijkgestemde investeerders als FMO en de Rabobank zorgt ervoor dat Arise profiteert van uitstekende bancaire, technische en bestuurlijke expertise."

"FMO is trots op deze co-creatie van een uniek platform voor investeringen in Afrikaanse banken samen met Rabobank en Norfund. Het nieuwe bedrijf, Arise kan optimaal gebruikmaken van de uitgebreide expertise en ervaring van de partners onder op het meer op het vlak van bankieren in de agrarische sector. Met dit partnerschap willen we de toegang tot financiële diensten voor het klein- en middenbedrijf verbeteren en verruimen. Uiteindelijk willen we mensen in Sub-Sahara Afrika in staat stellen om zelf een bankrekening te openen of een lening af te sluiten, zodat ze een beter leven voor hun gezin kunnen opbouwen", aldus Nanno Kleiterp, CEO bij FMO.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door regulerende instanties, zowel op het niveau van aandeelhouders als van de verschillende onderliggende deelnemingen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.