Ads Top

Pas op voor 6 nieuwe boiler rooms

Consumenten moeten oppassen voor 6 nieuwe boiler rooms. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het tweede kwartaal van dit jaar deze 6 frauduleuze partijen op haar waarschuwingslijsten opgenomen. Consumenten moeten niet ingaan op het aanbod van boiler rooms.

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar mogelijke beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

In het tweede kwartaal van 2016 heeft de AFM 565 Nederlanders per brief gewaarschuwd dat zij op een bellijst van een boiler room staan. De lijst is naar voren gekomen in een justitieel onderzoek naar boiler rooms. De AFM vermoedt dat er verschillende lijsten circuleren.
Boiler rooms kopen zo’n lijst waarop personen staan die interesse hebben voor beleggen of die al eerder zijn opgelicht door dergelijke fraudeurs. De lijsten worden verhandeld en vaak door verschillende boiler rooms gebruikt. De personen die worden vermeldt, lopen daarom het risico dat zij meerdere malen worden benaderd door verkopers van een boiler room. De AFM heeft daarom potentiële slachtoffers op de lijst persoonlijk een bericht gestuurd.

Om consumenten te wijzen op specifieke boiler rooms gebruikt de AFM waarschuwingslijsten. Een onderzoek van de toezichthouder zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.