Ads Top

Binckbank twee keer beboet door AFM

De Autoriteit FinanciĆ«le Markten (AFM) heeft aan Binckbank N.V. (BinckBank) twee boetes opgelegd. Voor het niet tijdig melden van transacties heeft BinckBank op 16 maart van dit jaar een boete van €500.000 gekregen. Ook heeft BinckBank, die vermogens beheert voor particuliere beleggers onder de naam Alex Vermogensbeheer, onduidelijke en misleidende reclames gebruikt. Daarvoor heeft de AFM op 1 juli 2016 een boete opgelegd van €750.000.

Beleggingsondernemingen die transacties verrichten in beursgenoteerde financiƫle instrumenten zijn verplicht de gegevens over deze transacties te melden aan de AFM. Dit moet zo spoedig mogelijk gebeuren, maar uiterlijk aan het einde van de volgende werkdag. De AFM gebruikt de gerapporteerde transacties om marktmisbruik op te sporen en op die manier de eerlijke en efficiƫnte werking van kapitaalmarkten te bevorderen, zodat beleggers hierop kunnen vertrouwen. Nadat BinckBank een formele waarschuwing van de AFM had gekregen, heeft zij over de periode van 12 maart 2010 tot 28 oktober 2014 een deel van de verrichte transacties niet tijdig gemeld.

GeĆÆnteresseerde beleggers moeten er op kunnen vertrouwen dat informatie in reclames over financiĆ«le diensten duidelijk en niet misleidend is. In de periode van 8 september 2012 tot 26 augustus 2014 heeft BinckBank in reclames een cumulatief rendementspercentage gebruikt dat slechts werd behaald in Ć©Ć©n van de vele portefeuilles, terwijl dit niet bleek uit de reclames. Het getoonde rendement was telkens hoger dan het gemiddelde rendement van alle beleggersportefeuilles tezamen. Ook kenden de behaalde rendementen een grote spreiding, zodat er ook beleggers waren die een veel lager resultaat haalden. Verder werd in de reclames gesuggereerd dat het ene getoonde hoge rendement het resultaat was van de werkwijze van Alex Vermogensbeheer. Dit is onterecht, omdat de behaalde rendementen juist een grote spreiding kenden.

Tegen de boete voor onduidelijke en misleidende reclames kan Binckbank bezwaar maken en daarna in beroep gaan bij de rechter. Tegen de boete voor het niet tijdig melden van transacties kan geen bezwaar of beroep meer worden ingesteld.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.