Ads Top

Celstraffen tot 36 maanden voor digitale bankrovers

De rechtbank Rotterdam heeft gevangenisstraffen tot 36 maanden opgelegd aan zeven verdachten die terecht stonden voor he grootschalig plunderen van bankrekeningen.

Het vonnis van de rechtbank was voor een belangrijk deel overeenkomstig de eisen van de officieren van justitie van het Landelijk Parket. Evenals de officieren rekende de rechtbank het de verdachten zwaar aan dat zij het vertrouwen in internetbankieren hebben geschaad.

De verdachten maakten in 2012 en 2013 vanachter de computer mensen hun zuur verdiende geld afhandig. Zij maakten gebruik van kwaadaardige software waarmee computers werden geïnfecteerd met een zogenoemde banking Trojan. Deze malware was verborgen in spamruns, waarbij email in grote hoeveelheden en ongevraagd wordt verstuurd. De verdachten richtten zich met duizenden mails tot met name midden- en kleinbedrijven.

Uit gedane aangiften kwam naar voren gekomen dat meer dan 200 rekeninghouders slachtoffer van de malware zijn geworden. Er is ruim 270.000 euro via de moneymules overgeboekt en weggesluisd. De banken hebben voor tonnen aan frauduleuze overboekingen weten tegen te houden of teruggeboekt. Verder hebben de banken al hun klanten schadeloos gesteld.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.