Ads Top

ESMA waarschuwt opnieuw voor risico’s van beleggen in CfD’s

De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft retailbeleggers opnieuw gewaarschuwd voor de risico’s die gepaard gaan met beleggen in Contracts for Differences (CfD’s) en andere speculatieve producten. De handel in dergelijke producten en de daaraan verbonden risico’s staan nadrukkelijk op de agenda van ESMA en diverse Europese toezichthouders zoals de AFM.

ESMA wijst onder meer op de gebrekkige informatievoorziening van aanbieders van deze producten. In de praktijk blijkt dat aanbieders veel aandacht besteden aan de mogelijk te behalen winsten en het gemak waarmee beleggers kunnen handelen in deze producten. De werking en de bijbehorende risico’s staan daarentegen niet goed beschreven. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken van Europese toezichthouders onder meer dat retailbeleggers in CfD’s en binaire opties veelal hun volledige inleg kwijtraken.

Ook wijst ESMA erop dat de handel in deze producten vaak plaatsvindt via het execution only kanaal op onlineplatformen. Dit betekent dat er niet wordt vastgesteld in hoeverre het product passend is voor de retailbelegger. Terwijl aanbieders met een vergunning bij deze vorm van dienstverlening wel verplicht zijn om vast te stellen in hoeverre de producten geschikt zijn voor de retailbelegger en of de belegger zich voldoende bewust is van de risico’s die zijn verbonden aan de handel in deze producten.

Het is niet de eerste keer dat ESMA aandacht vraagt voor de risico’s die zijn verbonden aan de handel in deze producten. Eerdere waarschuwingen zijn in 2013 en 2014 gedaan.
ESMA gaat in haar waarschuwing tot slot in op een initiatief dat in 2015 is gestart tussen verschillende Europese toezichthouders en de Cypriotische toezichthouder om de problemen aan te pakken die Cypriotische aanbieders van deze producten veroorzaken.

Ook de AFM onderkent de gevaren en de risico’s die zijn verbonden aan de handel in deze producten. De AFM heeft hier onderzoek naar gedaan en haar bevindingen in 2015 gepubliceerd. De bevindingen uit het AFM onderzoek komen overeen met de punten waar ESMA aandacht voor vraagt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.