Ads Top

Sparen bij Knab: Verplichte betaalrekening snoept aan rendement

Sparen bij de nieuwe bank Knab, is alleen rendabel voor wie jaarlijks meer dan zevenduizend euro kan sparen, blijkt uit een berekening van Spaarrente.nl. De spaarder moet namelijk verplicht een betaalrekening afsluiten bij Knab waarvoor de kosten maar liefst 180 euro per jaar bedragen. “Met een rente van 2,5 procent op de Flexibel Sparen rekening moet de spaarder maar liefst 7.200 euro per jaar sparen om de kosten van de betaalrekening terug te verdienen”, legt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl uit. “En dan heb je dus nog niets eens iets verdiend aan je spaargeld.”
Naast dat je behoorlijk wat moet sparen om het de kosten van de verplichte betaalrekening terug te verdienen, plegen deze kosten ook een flinke aanslag op het rendement van de spaarrekening, becijfert Spaarrente.nl. Wie 10.000 euro spaart in een jaar houdt hier nadat de rente is bijgeschreven en de kosten van de betaalrekening er vanaf zijn getrokken, 70 euro aan over. Een rendement van 0,70 procent. “Dat is dus nog niet eens een derde van de beloofde rente van 2,5 procent”, voegt Bulthuis toe. “En dan hebben we nog iets eens de inflatie meegeteld.”
Directeur service en innovatie, Marcel Kalse, geeft toe dat Knab als bank voor de klant die alleen wil sparen niet de meest interessante keuze. “Je moet bij ons kijken naar het totaalpakket. Wij rekenen een fee van 15 euro per maand, maar daarvoor krijgt de klant een totaalpakket aan producten en services,  de spaarrekening is daar slechts een klein onderdeel van.
Puur de focus op rendement leggen, vindt Kalse ‘kortzichtig’. “We willen juist laten zien dat het ook anders kan. Doordat wij een maandfee rekenen, hoeven wij niet net als andere grootbanken op allerlei manieren kosten te versleutelen in producten en diensten. “Voor de klant is bij ons dus volstrekt helder wat hij betaalt. En krijgt hij altijd adviezen die zijn afgestemd op het belang van de klant en niet op het belang van de bank
Knab is niet de enige bank die een betaalrekening verplicht stelt bij de aanschaf van een spaarrekening. Ook wie wil sparen bij Rabobank of ING moet een betaalrekening hebben bij diezelfde banken. “Ook bij deze banken moet je met de huidige lage rente flink wat sparen om de kosten van de betaalrekening terug te krijgen, maar wel fors minder dan bij Knab”, constateert Bulthuis. “Bij Rabobank moet je bij een gewone internetspaarrekening minimaal 930 euro sparen om de betaalrekening terug te verdienen. Bij ING is dit 882 euro.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.